Bir zamanlar kafeinsiz kahve üretiminden daktilo düzeltme sıvılarına kadar her şeyde yaygın olarak kullanılan kimyasal trikloretilenin (TCE), yeni bir çalışmaya göre Parkinson hastalığının vakasının önemli bir nedeni olduğu belirtildi.
Parkinson hastalığındaki rolü göz ardı edilmiş
Artan kanser ve düşük yapma riskleriyle ilişkilendirilmiş olan TCE, eskisi kadar yaygın olarak kullanılmıyor. Ancak yeni bir rapor hazırlayan araştırmacılar, Parkinson hastalığındaki rolünün büyük ölçüde göz ardı edildiğini öne sürdüler.
TCE’nin endüstriyel süreçlerde ne ölçüde kullanıldığına dair kanıtları bir araya getiren bilim adamları, kimyasalı Parkinson ile ilişkilendiren önceki çalışmaları gözden geçirerek, TCE ile hastalığın iyi bir şekilde bağlantılı olabileceği vakaları araştırıyorlar.
ilk olarak 1969’da Parkinsonizm ile ilişkilendirildi
Araştırmacılar yayınladıkları makalelerinde, “TCE, kahveyi kafeinsizleştirebilen, metal parçaları yağdan arındırabilen ve kuru temizleme yapabilen basit, altı atomlu bir moleküldür. Renksiz kimyasal ilk olarak 1969’da Parkinsonizm ile ilişkilendirildi.”
TCE kullanımı, ABD’de yaklaşık 10 milyon insanın her gün kimyasal veya benzeri bir şeyle temas ettiği 1970’lerde zirveye ulaştı. Temiz motorlardan hastalara anestezi yapmaya kadar her şeyi yapmak için kullanılıyordu.
TCE kullanımı artık AB’de ve belirli ABD eyaletlerinde çok daha kısıtlı olsa da, küresel olarak, özellikle Çin’den talep görmeye devam ediyor. Araştırmacılar, kimyasalın yasak olduğu alanlarda bile, su ve toprağın süregelen kirlenmesi nedeniyle ona hala maruz kaldığımızı öne sürüyorlar.
TCE’ye maruz kalanların Parkinson hastalığına yakalanma olasılığı beş kat daha fazla
Araştırmacılar, biri üç endüstriyel fabrika işçisini ve biri de bir araba tamircisini içeren önceki çalışmalara dikkat çekti. 2011’de 198 ikiz üzerinde yapılan bir çalışmada, TCE’ye maruz kalanların Parkinson hastalığına yakalanma olasılığı beş kat daha fazlaydı. Bu çalışmalara ve TCE’nin hayvanlar üzerindeki zararlı etkilerini gösteren diğer araştırmalara rağmen, ilişkinin kesin doğası henüz doğrulanmadı.
Bu, insanların neyle temasa geçtiklerinin farkında olmamaları veya aynı anda birkaç potansiyel olarak toksik kimyasala maruz kalmaları da dahil olmak üzere birçok nedenden kaynaklanmaktadır.
Araştırmacılar, “Maruz kalma ile hastalığın başlangıcı arasındaki süre onlarca yıl olabilir. Bireyler, kimyasala maruz kaldıklarının farkında olsalardı, bunu çoktan unutmuş olabilirler. Solventle çalışanlar veya kontamine bir sahanın yakınında yaşayanlar iş değiştirmiş veya taşınmış olabilir, bu da potansiyel kümelenmelerin geriye dönük değerlendirmesini zorlaştırır.”
Yeni çalışmanın arkasındaki ekip şimdi TCE’nin ve yakından ilişkili perkloretilenin (PCE) tamamen yasaklanmasını ve geçmişte TCE maruziyetinin olduğu bilinen alanların dekontaminasyonunu görmek istiyor.
Parkinson hastalığı son 30 yılda iki kattan arttı
Dahası, araştırmacılar TCE ve Parkinson hastalığının nasıl bağlantılı olabileceğine dair daha ayrıntılı ve kapsamlı bir araştırma yapmak görmek istiyorlar.Hastalığın görülme sıklığının artmasıyla birlikte, modern yaşamla ilgili bir şey bizi Parkinson’a karşı daha duyarlı hale getiriyor gibi görünüyor. Araştırmacılar, “Parkinson hastalığı olan insanların sayısı son 30 yılda iki kattan fazla arttı ve değişiklik olmazsa 2040’a kadar tekrar ikiye katlanacak. Hastalığın büyüme oranları göz önüne alındığında, tek başına yaşlanma ile açıklanabilecek olandan daha fazla”