Akıntılarda ve gelgit akışlarında su altındaki kayalara tutunmasını saglayan midye yapışkanı, kıkırdak onarımında kullanılacak.
Midyenin tıp dünyasındaki faydası bir kez daha kanıtlandı. Bu kez araştırmacılar, bir tavşanın vücudundaki kıkırdakları onarmaya yetecek kadar uzun süre kök hücreleri yerinde tutmak için midye bazlı bir yapıştırıcının nasıl kullanılacağını buldular.
Midyenin tıp dünyasında büyük bir yeri var
Çok fazla görünmese de, deniz midyesinin tıp dünyasında büyük bir yeri var. Bunun nedeni Midyenin, akıntılarda ve gelgit akışlarında bile su altındaki kayalara bağlı kalmasına yardımcı olan oldukça ciddi bir yapıştırıcı üretmesidir.
Bilim adamları, deri greftleri oluşturmak ve kanamayı 60 saniyede durdurabilen cerrahi bir yapıştırıcı olarak midyeden ilham alarak araştırma yaptılar. Su altında bile benzersiz bir şekilde yapışma özelliği olan Midye tutkalı, sıvıyla dolu insan vücudunda kullanılabilecek maddeler için mükemmel bir ilham kaynağı haline getirdi.
Kore’deki üç farklı tesisteki araştırmacılar, midyeler tarafından kullanılan yapışkan proteinler ve hyaluronik asitin eklemlerimizi yumuşatan ve kayganlaştıran doğal bir madde olan hyaluronik asidin bir kombinasyonundan kalın bir sıvı yarattılar.
Tavşanlarda hasarlı kıkırdağı onardı
Kıkırdak iyileşmesi için asit ve protein, zıt yükleri sayesinde elektrostatik olarak birbirine bağlandı ve ortaya çıkan jel, çevredeki vücut sıvılarına karışmadı, yani dolgunlaşmayarak çözülmedi. Bilim adamları daha sonra jeli kök hücrelerle emprenye ettiler ve karışımı tavşanlarda hasarlı kıkırdağa yerleştirdiler.
Jel, kök hücreleri kıkırdağın yeniden inşasına yardımcı olacak kadar uzun süre yerinde tutmayı başardı. Aslında, aynı amaca hizmet etmek için herhangi bir sert malzeme yerleştirmeye gerek kalmadan, kök hücreleri çalışmaya başladıklarında desteklemek için bir iskele görevi gördü.
İleriye dönük büyük bir nimet
Prosedür minimal düzeyde invaziv olduğundan, araştırmacılar bunun hasarlı kıkırdağın tedavisi için ileriye dönük büyük bir nimet olabileceğini düşünüyorlar.
Hasarlı kıkırdak için etkili bir tedavi
Araştırmayı yürüten Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Hyung Joon Cha, “Kök hücrelerin terapötik etkileri, Kore’de geliştirilen orijinal bir biyomateryal olan midye yapışma proteini kullanılarak önemli ölçüde artırılabilir. Sıvı biyoyapışkan enjeksiyon için formüle edilebildiğinden, endoskopa benzer bir artroskop yoluyla kök hücre naklinde kullanıldığında hasarlı kıkırdak için etkili bir tedavi olma potansiyeline sahiptir.”