Ana Sayfa Tıp&Sağlık Güneş Kremi Bizi Nasıl korur?

Güneş Kremi Bizi Nasıl korur?

Güneşten koruyucular iki şekilde çalışır: ya zararlı UV ışınlarının cilde ulaşmasını engelleyerek ya da ışınları vücuttan salınabilecek ısıya dönüştürerek.

Uzmanlar, ister sprey, ister losyon, jel veya ağda olsun, güneş kreminin günlük cilt bakımının önemli bir parçası olduğu konusunda hemfikirdir. Cilt Kanseri Vakfı’na (SCF) göre güneş yanığına karşı ilk savunma hattı olarak güneş kremi, cilt hücrelerini cildin erken yaşlanmasına ve cilt kanseri gelişimine neden olabilecek DNA hasarından korur .

UV Radiation & Your Skin

When it comes to skin cancer, a major risk factor is prolonged exposure to ultraviolet (UV) radiation.

Understanding UV radiation and how it damages your skin is an important first step in  safeguarding yourself against skin cancer.

Güneş kreminde neler var?

Ultraviyole A (UVA) ve ultraviyole B (UVB) ışınları, elektromanyetik spektrumda görünür ışık ile X ışınları arasında kalan ışık türleridir ; her iki UV radyasyon türü de güneş ve bronzlaşma yatakları tarafından üretilir. SCF’ye göre, görünür ışıktan daha kısa dalga boylarına sahip oldukları için insan gözü bu ışınları göremez.

Güneşten koruyucu ürünler, UV radyasyonunun cildi yakmasını önleyen kimyasalların bir karışımından oluşur. Ancak, tüm güneş kremleri bu korumayı aynı şekilde sağlamaz.

Bununla birlikte, American Chemical Society’ye (ACS) göre çoğu güneş kremi benzer bir formül kullanılarak üretilmektedir . Tipik bir güneş kreminin en az yarısı, çözücüler, koruyucular, koyulaştırıcı maddeler ve emülgatörler gibi stabilize edici maddelerden yapılır. Bu bileşikler diğer bileşenleri askıda tutar, ürünün raf ömrünü uzatır ve kıvamının korunmasına yardımcı olur. Tipik bir güneş kreminin yaklaşık dörtte biri, hissini veya kokusunu iyileştiren kokular, nemlendiriciler ve diğer bileşiklerden oluşur. ACS, bir güneş kreminin aktif bileşenlerinin, yani UV ışınlarını bloke eden ve güneş koruması sağlayan bileşiklerin, tipik bir güneş kremi formülünün yaklaşık %20’sini oluşturduğunu söyledi.

Norfolk, İngiltere’de yaşayan bir biyokimyacı ve kozmetik bilimcisi Terence Chung , WordsSideKick.com’a e-posta ile verdiği demeçte, güneşten koruyucu ürünlerin başlıca iki tür aktif bileşen içerdiğini söyledi: “organik” filtreler olarak da bilinen kimyasal UV filtreleri ve fiziksel veya inorganik UV filtreleri. . (Buradaki “organik”in, bu UV filtrelerinin karbon içeren bileşikler taşıdığı, “inorganik” bileşiklerin ise karbon-hidrojen bağları olmadığı ve tipik olarak hiç karbon içermediği gerçeğini ifade eden bir kimya terimi olduğuna dikkat edin . Burada organik, ifade etmez. örneğin gıda üretiminde olabileceği gibi bir üretim yöntemine.)

Chung, bu güneş koruyucu filtreler arasındaki temel farkın, zararlı UV ışınlarının cilde nüfuz etmesini nasıl engelledikleri konusunda yattığını söyledi. Güneşten koruyucu ürünler, güneşten kaynaklanan cilt hasarını hafifletmeye yardımcı olabilecek yeşil çay özü gibi botanik maddeler de içerebilir.  

İyi bir güneş kremi hem UVA hem UVB’ye karşı etkili olmalı

Kimyasal güneş kremleri nasıl çalışır?

Kimyasal veya organik güneş kremleri, UV radyasyonunu emen ve enerjiyi ısıya dönüştüren ve daha sonra ciltten dağılan UV filtreleri içerir. Chung, kimyasal UV filtrelerinin örnekleri arasında avobenzon, oktinoksat ve oksibenzon maddelerini içerdiğini söyledi.   

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanan kimyasal UV filtrelerinin topikal kozmetiklerde kullanım için güvenli olduğu kabul edilmektedir. Bununla birlikte, bazen potansiyel sağlık riskleri hakkında endişeler dile getirilmiştir. Örneğin, 2019’da yapılan küçük bir çalışma , bu kimyasalların cilde uygulandıktan sonra kan dolaşımına girebileceğini buldu , ancak bunun vücut üzerinde herhangi bir aşağı yönde etkisi olup olmadığı net değil. Tüketici Raporlarına göre, farelere verildiğinde belirli hormonların işlevini bozabilen oksibenzon hakkında daha spesifik endişeler dile getirildi, ancak aynı etkiler topikal olarak güneş kremi kullanan insanlarda gözlemlenmedi . 

Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) , hormon üreten endokrin sistemleri henüz gelişmekte olan çocuklarında oksibenzon içeren güneş kremleri kullanmamalarını tavsiye ediyor . AAP, “Yine de güneş yanığını önlemek için adımlar atmanın önemli olduğunu unutmayın, bu nedenle herhangi bir güneş kremi kullanmak hiç güneş kremi kullanmamaktan daha iyidir” diyor.

Egham, İngiltere merkezli bir kozmetik doktoru olan Dr. Raj Arora WordsSideKick.com’a e-posta ile verdiği demeçte, kimyasal güneş kremlerinin yeterli koruma sağlamak için cilt tarafından emilmesi gerektiğinden, mineral güneş kremlerinin beyaz, kireçli kalıntılarını bırakma eğiliminde olmadıklarını söyledi. . Bununla birlikte, anında güneş koruması da sağlamazlar. Arora, cilde kimyasal güneş koruyucu uygulandıktan sonra cildin daha derin katmanlarına ulaşması ve etkili olması yaklaşık 20 dakika sürdüğünü söyledi.
tamamı için kaynağa bknz

Güneş kremindeki kimyasallar kana karışıyor….