Almanya’dan mühendisler insan kulağındaki salyangozdan ilham alarak gürültülü ortamlarda sesleri ve sinyalleri ayırt edebilecek mikro elektromekanik sensör geliştirdi.
Nature Electronics dergisinde yayınlanan makalede, yapay kokleanın basit mikrofonlara göre çok daha verimli bir şekilde ses ayıkladığı anlatılıyor.
Technische Universität Ilmenau, Kiel Üniversitesi, University College Cork, Karlsruher Teknoloji Enstitüsü ve Fraunhofer Enstitüsü Dijital Medya Teknolojileri’nden araştırmacılar, insan iç kulağında titreşimleri sinir uyarılarına çevirerek duymayı sağlayan insan kokleasından ilham alan yeni bir mikroelektromekanik sensör yarattı.
Makalenin baş yazarı Claudia Lenk, Tech Xplore’a “Araştırma fikri, insan kulağındaki ses algılamasından sorumlu olan, iç kulaktaki tüylü hücrelere benzer yapay tüylü hücreler oluşturmaktı. Kulak kıl hücrelerinin belirli özelliklerini elde etmek için karmaşık geri beslemeye sahip manivelalar(kirişler) kullanan Bryan Joyce ve diğerlerinin önceki çalışmasından ilham aldık . Belirli bir türe sahip olduğumuz için yapay tüy hücrelerini oldukça kolay ve verimli bir şekilde oluşturabileceğimizi düşündük. Çünkü bu kirişler tamamen elektronik olarak aktive edilerek, çalıştırılabilir,” diyor.
İnsan kulağı ve diğer memelilerin kulakları, normal mikrofonlardan oldukça farklı çalışıyor. Mikrofonlar her frekanstaki sesi eşzamanlı olarak algılayarak, aralarından yüksek tonları seçer ve bazen sessiz tonları maskeler. Diğer tarafta kulakta farklı türdeki kulak tüy hücreleri farklı frekanstaki sesleri tespit etmekten sorumludur.