Tulane Üniversitesi tarafından yakın zamanda yürütülen bir araştırmaya göre, bazı popüler içeceklerin, güvenli içme suyu için federal standartları aşan miktarlarda toksik metaller içerdiği bulundu.
Yapılan araştırma sorası hazırlanan raporda, 60 içeceğin test edildigi ve beşinin federal standartlar tarafından güvenli kabul edilenden daha yüksek konsantrasyonda belirli bir zehirli metal içerdiğini kaydedildi.
İki çeşit meyve suyunun litre başına 10 mikrogram standardını aşan arsenik konsantrasyonları içerdiğini belirtilen raporda, ancak kızılcık, karışık meyve, havuç suyu ve yulaf sütünün hepsinin kadmiyum seviyelerinin milyarda 3 parça standardının üzerinde olduğu bulundu.
Marketlerde yaygın olarak bulunanları (tek ve karışık meyve suları, bitki bazlı sütler, gazlı içecekler ve çaylar) içeren örnek içecekler, 25 farklı toksik metal ve eser element için ölçüldü.
Bugulara göre, karışık meyve suları ve bitki bazlı sütler (yulaf ve badem gibi), diğer içeceklerden daha yüksek konsantrasyonlarda toksik metallerin içerdigi belirtildi.
Raporda, “nikel, manganez, bor, kadmiyum, stronsiyum, arsenik ve selenyum dahil olmak üzere bazı içeceklerde 25 elementten yedisi içme suyu standartlarını aştı.
60 numunenin yüzde 93’ünden fazlasında kurşun tespit edilirken, çoğu milyarda 1 parçanın altında, çok düşük seviyeler içeriyordu. En yüksek seviye (6,3 mikrogram/kg) limonlu spor içeceğinde bulundu, ancak bu içme suyu için hem EPA hem de WHO standartlarının altında “ denildi.
Araştırmacılar, “İnsanlara, bebeklere ve küçük çocuklara karışık meyve suları veya bitki bazlı sütleri yüksek hacimde vermekten kaçınmalıdır. Arsenik, kurşun ve kadmiyum bilinen kanserojenlerdir ve çocuklarda, özellikle erken beyin gelişimi sırasında iç organ hasarına ve bilişsel hasara neden olduğu iyi bilinmektedir. İçeceklerde bulunan bu elementlerin çoğunun muhtemelen kirli topraktan gelmektedir” denildi.