‘Olası kanserojen’ olarak kabul edilen Aspartam nedir, hangi ürünler bu tatlandırıcıyı içeriyor? euronews
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) aspartamın “olası” bir kanser nedeni olduğunu açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kanser ajansı, gazlı diyet içecekler ve sayısız diğer gıdada tatlandırıcı olarak kullanılan aspartamı “olası” bir kanser nedeni olarak kabul ederken, aynı kanıtları inceleyen ayrı bir uzman grubu, şeker ikamesinin sınırlı miktarlarda ‘hala güvenli olduğunu’ düşündüğünü söyledi.
DSÖ’nün kılavuzu değişmiyor
WHO’nun beslenme direktörü Dr. Francesco Branca, tatlandırıcının kullanımına ilişkin kılavuzun değişmediğini söyledi.
Branca “Tüketicilere (aspartam) tüketmeyi tamamen bırakmalarını tavsiye etmiyoruz. Sadece biraz ölçülü olmalarını tavsiye ediyoruz,” ifadelerini kullandı.
Bunun yerine şeker tüketmek daha mı iyi?
Uzmanlar, aspartamın kanserle ilişkilendirilmesinin şekeri tercih edilebilir bir alternatif haline getirmediğini vurguluyor.
Aşırı şeker tüketimi kanser için önemli bir risk faktörü olan obeziteye de katkıda bulunabilir.
Mayıs ayında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan ve kilo kontrolü için şeker dışı tatlandırıcıların kullanılmamasını tavsiye eden kılavuz, tıp uzmanları arasında endişelere yol açmıştı.
King’s College London’da beslenme ve diyetetik alanında emeritus profesör olan Tom Sanders, kılavuzu özellikle diyetetik alanında “gerçek dünyadaki durumu” dikkate almadığı için eleştirdi.
euronews’e konuşan Sanders, “Bazen yapmaya çalıştığınız şey insanların kilolarını kontrol etmelerini sağlamak, yani kalori alımlarını azaltmak ve eğer insanlar tam şekerli bir içecek içiyorsa, kalorisi azaltılmış bir içeceğe ya da sıfır kalorili bir içeceğe geçmeleri yardımcı olabilir” dedi.
Sanders, “ikna edici kanıtları olan (örneğin işlenmiş et) ya da muhtemel kanser kanıtları olan (örneğin kırmızı et) maddelerden kaçınılması gerektiğini” vurguladı.
Ancak Sanders, “olası kategoridekiler”, kanıtlar sınırlı olduğu için muhtemelen “endişelenmeye değmez” diyor.
Peki, Avrupa’da en çok hangi ürünlerde kullanıldığını görebilirsiniz?
Masa üstü tatlandırıcılar
Aspartam en yaygın olarak kahve ve çay gibi sıcak içeceklerde şeker alternatifi olarak kullanılan Canderel, Equal ve Hermesetas gibi sofra üstü tatlandırıcılar şeklinde bulunuyor.
Diyet alkolsüz içecekler
Diet Coke, Coca Cola Zero, Pepsi Max, Sprite Zero ve Fanta Zero gibi birçok popüler içecek markası, şekerin ilave kalorileri olmadan tatlılık sağlamak için aspartam kullanarak içeceklerinin diyet versiyonlarını sunuyor.
Şekersiz sakızlar, şekerler ve naneli şekerlemeler
Extra, Orbit, Trident, Hollywood, Mentos, Freedent ve Airwaves gibi sakız markalarının şekersiz alternatifleri aspartamı birincil veya ana tatlandırıcı maddelerden biri olarak kullanıyor.
Düşük kalorili yoğurtlar ve tatlılar
Yoplait ve Müller Light gibi bazı yoğurt markaları da tatlandırma amacıyla aspartam içeren düşük kalorili çeşitler üretiyor.
Benzer şekilde, mus, puding ve jelatin gibi bazı şekersiz veya şekeri azaltılmış tatlılar da aspartam içerebiliyor.