Prebiyotikleri (bitkilerde sıklıkla bulunan ve bağırsaklarınızdaki yararlı bakterileri uyaran belirli lif türleri) tüketmenin sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunun korunmasına yardımcı olabileceğine dair artan kanıtlar var. Yeni bir çalışmada, bilim insanları hangi gıdaların en yüksek prebiyotik içeriği sunduğunu bulmak için önceden var olan literatürleri kullanarak binlerce gıda türünün prebiyotik içeriğini tahmin ettiler.
Araştırmaya göre, en büyük prebiyotik etkiyi sağlayan yiyecekler karahindiba yeşillikleri, yer elması, sarımsak, pırasa ve soğan. Bağırsak mikroplarını desteklemeye ek olarak, prebiyotik açısından zengin besinler yüksek miktarda lif içerir; bu, çoğu insanın yeterince almadığı bir şey!
San José Eyalet Üniversitesi’nde görevli araştırıcılar “Daha fazla lif yerken mikrobiyom sağlığını destekleyecek şekilde yemek yemek, düşündüğünüzden daha ulaşılabilir ve erişilebilir olabilir.” diyor.
Mikrobiyota için besin olarak düşünülebilecek prebiyotikler, canlı mikroorganizmalar içeren probiyotiklerden farklıdır. Her ikisi de potansiyel olarak mikrobiyom sağlığına fayda sağlayabilir, ancak farklı şekillerde çalışırlar.
Günde 5 g prebiyotik!
Çalışmalar, daha yüksek prebiyotik alımını, gelişmiş kan şekeri düzenlemesi, kalsiyum gibi minerallerin daha iyi emilmesi ve gelişmiş sindirim ve bağışıklık fonksiyonu belirteçleri ile ilişkilendiriyor. Diyet kılavuzlarının çoğu şu anda prebiyotikler için önerilen bir günlük ödenek belirtmese de, şu anda prebiyotik tanımını oluşturan kar amacı gütmeyen bir bilimsel kuruluş olan Uluslararası Probiyotikler ve Prebiyotikler Bilimsel Birliği günde5 gramlık bir alım önermektedir.
Araştırma için araştırmacılar, birçok bilim insanının beslenme ve sağlığı incelemek için kullandığı bir kaynak olan Diyet Araştırmaları için Gıda ve Besin Veri Tabanı’nda yer alan 8.690 gıdanın prebiyotik içeriğini analiz etmek için daha önce yayınlanmış bilimsel bulguları kullandı.
Veri tabanındaki gıdaların yaklaşık yüzde 37’sinin prebiyotik içerdiği tespit edildi. Karahindiba yeşillikleri, yer elması, sarımsak, pırasa ve soğan, gıdanın gramı (mg/g) başına yaklaşık 100-240 miligram prebiyotik arasında değişen en yüksek miktarlara sahipti.