Yapılan bir araştırmada, kahkaha terapisine katılan koroner arter hastalığı olan kişilerin, kalp içindeki dokularının genişleyerek, vücuttaki oksijen akışını arttırdığını, iltihaplanmanın azaldığını ve kalp sağlığının iyileştiğini ortaya çıkardı.
Brezilya’daki Hospital de Clínicas de Porto Alegre’den araştırmayı yürütren Prof Marco Saffi, “Çalışmamız kahkaha terapisinin kardiyovasküler sistemin işlevsel kapasitesini arttırdığını ortaya çıkardı” dedi.
Türünün ilk örneği olan bir çalışma gerçekleştirdi
Bulgular, dünyanın en büyük kalp konferansı olan Amsterdam’daki Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin yıllık toplantısında sunuldu.
Denemede bilim insanları, kahkaha terapisinin kalp hastalığı olan hastaların semptomlarını iyileştirip iyileştiremeyeceğini incelemek için türünün ilk örneği olan bir çalışma gerçekleştirdi.
Çalışmada, yaş ortalaması 64 olan ve hepsine koroner arter hastalığı teşhisi konulan 26 yetişkin iki gruba ayırdı.
Bir grup her hafta televizyonda bir saat süren iki farklı komedi izlerken, diğer grup siyaset veya Amazon yağmur ormanları gibi konularla ilgili ciddi belgeseller izledi.
Komedi izleyenlerde iyileşme görüldü
12 haftalık çalışma süresinin sonunda komedi grubu, kalbinin vücuda ne kadar oksijen pompalayabildiğini ölçen bir testte yüzde 10 oranında iyileşme gösterdi. Grup ayrıca arterlerin ne kadar iyi genişleyebildiğini test eden ikinci bir ölçümde de ilerleme kaydetti.
Ayrıca, kan damarlarında ne kadar plak biriktiğini ve insanların kalp krizi veya felç riski altında olup olmadığını gösteren çeşitli inflamatuar biyobelirteçleri ölçmek için kan testleri de yapıldı.
Sonuçlar, bu inflamatuar belirteçlerin kontrol grubuyla karşılaştırıldığında önemli ölçüde azaldığını gösterdi.
Prof Marco Saffi, “Koroner arter hastalığı olan hastalar hastaneye geldiklerinde çok sayıda inflamatuar biyobelirteçle karşılaşıyorlar. Enflamasyon, arterlerde plak oluştuğunda ateroskleroz sürecinin büyük bir parçasıdır. Bu çalışma, kahkaha terapisinin, iltihabı azaltmaya ve kalp krizi ile felç riskini azaltmaya yardımcı olabilecek iyi bir müdahale olduğunu buldu. Kahkaha terapisi, NHS gibi kurumlarda ve sağlık sistemlerinde kalp sorunu riski taşıyan hastalar için uygulanabilir.”
İnsanlar haftada en az iki kez kendilerini güldürecek şeyler yapmalı
Prof Saffi, “TV programları olmasına gerek yok; kalp hastalığı olan kişiler komedi akşamlarına davet edilebilir veya arkadaşları ve aileleriyle eğlenceli akşamlar geçirmeye teşvik edilebilir. İnsanlar haftada en az iki kez kendilerini güldürecek şeyler yapmaya çalışmalı.”
Prof Saffi, “Kahkaha kalbe yardımcı olur çünkü endorfin salgılar, bu da iltihabı azaltır ve kalp ile kan damarlarının rahatlamasına yardımcı olur. Ayrıca kalbe baskı uygulayan stres hormonlarının seviyesini de azaltır. Gülmek insanların genel olarak daha mutlu hissetmelerine yardımcı oluyor ve insanların daha mutlu olduklarında ilaçlara daha iyi uyum sağladıklarını biliyoruz.”
Prof Saffi, gelecekte kahkaha terapisinin ilaca bağımlılığı azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürdü.