Huzursuz, bölünmüş veya çok az uyku, özellikle sıcak gecelerde birçok insanın yaşadığı sinir bozucu bir sorundur.
ABD’nin Boston şehrinde yaşayan 60 yaş üstü 50 gönüllüden oluşan bir grup üzerinde yapılan yeni araştırma, yaşlı yetişkinler için en rahat uyku için en uygun sıcaklık aralığının 20 ila 25 °C olduğu bulundu.
Yapılan çalışmada, sııcaklıklar 25 °C’den 30 °C’ye çıktığında, araştırmaya katılanların uyku verimliliği yüzde 10’a kadar düştü.
Araştırmayı yöneten Harvard Tıp Fakültesi’nden mühendis ve sağlık araştırmacısı Amir Baniassadi, “İklim değişikliğinin daha geniş etkileriyle uğraşırken, bunun uyku gibi temel bir şey üzerindeki potansiyel etkisini de göz ardı etmemeliyiz” diyor.
Yetersiz uykunun fiziksel ve zihinsel sağlığımız üzerinde kalıcı etkileri olabileceğini zaten biliyoruz; hatta insanlara bakış açımızı bile değiştiriyor, ilişkilerimizi etkiliyor.
Sıcaklık kontrollü laboratuvar ortamlarında pek çok uyku çalışması yürütülürken, bu yeni çalışma insanların kendi evlerindeki uyku düzenlerini ve sıcaklıklarını izledi. 65 yaş ve üzeri katılımcıların yatak odalarına iç mekan hava sıcaklığı ve nem sensörleri yerleştirildi ve uykularını, cilt sıcaklığını, kalp atış hızlarını ve hareketlerini takip etmek için gece boyunca halka benzeri bir cihaz taktılar.
Araştırmacılar toplamda yaklaşık 11.000 kişi-gece uyku ve çevresel verileri analiz etmek için topladılar. Çalışmayı yürüten Baniassadi, 20 ila 25 °C arasındaki sıcaklıkların en rahat uykuyu teşvik etmesine rağmen, çalışmanın “insanlar arasında büyük bir fark olduğunu, bu da her kişinin uyku için kendi optimum sıcaklık aralığına sahip olduğu ve hatta zamanla değişebileceği anlamına geldiğini” ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, uykuyu optimize etmek için hava akışını iyileştirmek, hafif pijamaları tercih etmek gibi kendi kişisel uyku ortamlarını ayarlamalarını önerdiler.