Galway Üniversitesi (İskoçya) ve MIT’den bilim adamlarından oluşan bir ekip, FibroSensing Dinamik Yumuşak Rezervuar (FSDSR) olarak bilinen yeni bir prototip ilaç dağıtım implantı geliştirdiler. Yeni tasarlanan ve ilaç taşıyan implant sayesinde yara dokusu engelliyor.
Yumuşak gövdeli cihaz, içinden elektrik sinyalinin sürekli olarak geçtiği iletken gözenekli bir dış membrana sahip. Bu zarın gözenekleri yara dokusu hücreleri tarafından tıkanmaya başladığında sinyal engellenir.
Entegre elektronikler, artan elektrik empedansını algılar ve implantı şişirerek veya söndürerek yanıt verir. Bu değişiklik, yara dokusunun oluşumunu geçici olarak durdurur. Doku yeniden oluşmaya başladığında implant yeniden şekil değiştirir.
Ek olarak, implant üzerinde bir miktar yara dokusunun hala birikeceği göz önüne alındığında, cihaz, ilaç dağıtım aktüasyonlarının sıklığını veya kuvvetini otomatik olarak artırarak bu durumu telafi edebilir. Bunu yapmak sonuçta aynı dozajı korumasına olanak tanıyor.
Ekip, “Yumuşak robot teknolojisi kullanarak geliştirdiğimiz teknoloji, implante edilebilir cihazların hastanın vücudunda uzun süre kalma potansiyelini geliştirerek uzun süreli terapötik etki sağlıyor. Bu yaklaşım, bir dizi kronik hastalık için implante edilebilir ilaç dağıtımında devrim niteliğinde değişiklikler yaratabilir.”