Tıp Fakültesi Derslikler Binası’nda yer alan SAHUM salonlarının açılış töreni, Rektör Prof.Dr. Mehmet Füzün, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İ.Hakkı Bahar, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, SAHUM yöneticileri, dekan yardımcıları, başhekim yardımcıları ve öğretim üyelerinin katılımı ile gerçekleşti.
Rektör Prof. Dr. Füzün Türkiye’de Sağlık Hukuku Uygulamaları ve Araştırma Merkezileri’nin, DEÜ’deki yapılanma ile son üç dört ay içerisinde 42’den 47’ye yükseldiğini belirterek, “SAHUM, Öğretim Üyemiz Sayın Prof. Dr. Erdem Özkara’nın başkanlığında topluma hizmet vermeye çalışacak. Günümüz dünyasında bir çok şey değişti. Haklar çok önemli oldu. Evvelden hastaya şöyle olsun denirdi, hasta kabul ederdi. Şimdi öyle değil. Hakkını son evresine kadar arıyor. En küçük rahatsızlık duyduğunda savcılığa gidiyor. Aşağı yukarı haftada bir kez Tıp Fakültesi’nden bir hocamıza veya hastanemizden bir görevliye soruşturma açmak zorunda kalıyorum. Savcılığa yapılan şikayetlerde savcılık görevsizlik kararı verdiğinde üniversiteye gönderiyor ve üniversitenin soruşturma açarak dosyayı kapatması gerekiyor. Bu açıdan baktığımızda bu merkezin gerçekten çok önemli bir görevi üstleneceğini, bir çok sorunun azalmasına imkan sağlayacağını düşünüyorum. Sadece hasta hakları değil, şüphesiz çalışanların da hakları var. Gece gündüz gönülden çalışanların hakları da çok önemli. Dolayısıyla hepimize fayda sağlayacak diye düşünüyorum. ABD’de bir hekime yılda 300, Türkiye’de 600 hasta düşüyor. Yine ABD’de bin hastaya 8.4 hemşire, Türkiye’de 1.5 hemşire düşüyor. Türkiye’de Gayri Safi Milli Hasıla’dan sağlığa yüzde 6 bütçe ayırrılıyor. Bu oran ABD’de çok yüksek. Şüphesiz, bu merkezler ile uyuşmazlıklar azalacaktır. Sağlık ve hukuk her zaman lazım. Başta Prof. Dr. Erdem Özkara olmak üzere tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
SAHUM Müdürü ve DEÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Özkara da temelleri bir yıl önce atılan SAHUM’un kuruluş süreci ve çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
“Kuruluş öncesi olduğu gibi sonrasında da çok şey yaptık. İstanbul, Marmaris ve Bursa’da Uygulama Hataları’na ilişkin üç sempozyum gerçekleştirdik. Bunun dışında,Tıp Fakültesi eğitim müfredatına girdik. 4. ve 6. sınıflarda sağlık hukuku dersleri var. Genç doktor adaylarına yeni sistemde karşılaştıkları sıkıntıları ve çözüm yollarını anlattık. Kurs düzenledik. Çok olumlu geri bildirimler aldık. Hemşirelik’te tıbbi uygulama hatalarına ilişkin kurs düzenledik. Katılım büyük oldu. İkincisini de düzenleyeceğiz. Etkinliklerimizde hep insanları sorgulamayı ve yaptığımız şeylerle ilgili doğru bilgileri sorgulamaya çalıştık. Her yaptığımız işi sorgulamalıyız ki, hataları en aza indirelim. Yönetimimizin katkıları ile Tıp Fakültesi Derslikler Grubu Binası’nda merkezimize iki salon tahsis edildi. İç dekorasyonunu da kendi imkanlarımızla yaptık. İki salonu etüd salonu haline getirdik. 5 kişilik Yönetim Kurulu ve 9 kişilik Danışma Kurulu’muz var. Kuruluş sürecinde, Üniversite Genel Sekreter Yardımcısı Avukat Semra Marmara’dan destek aldık. Birlikte aktif çalışabileceğimiz, sağlık hukuku ile ilgilenen isimlerin aramızda olmasına özen gösterdik. Merkez Müdür Yardımcımız Yrd. Doç. Dr. İsmail Özgürcan, Yönetim Kurulu Üyesi ve Başhekim Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Arısoy, merkeze katkı veren fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kemal Yücesoy’un babası Mehmet Yücesoy’a çok teşekkür ediyorum. Yönetimimizde ayrıca Hukuk Fakültesi’nden iki öğretim üyemiz var. Danışma Kurulumuz’da bize fikirleri ile destek veren Semra Marmara’nın yanı sıra, Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Aynur Akay (Çocuk Psikiyatrisi), Ortopedi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ömer Akçalı, Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Can Cimilli, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Hemşirelik Fakültesi’nden Doç. Dr. Samiye Mete yer alıyor. Üniversitemiz dışından katılımcılar da var. Alsancak Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opretör Dr. ve Avukat Nazan Pedükcoşkun, İzmir Barosu’ndan sağlık hukuku ile ilgili çalışan Avukat Mehmet Kozan, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Hakeri bunlar arasında. Hakan hocamızı, şimdiye kadar sağlık çalışanının çalışma koşulları ve zorluklarını da gözeterek uygulama hatalarına yaklaşan kişiler arasında olduğu için tercih ettik.”
kaynak: Star gazete