Bilim insanları, merkezi sinir sisteminin (CNS) sağlıklı gelişimini ve işleyişini destekleyen temel bir besin maddesi olan B12 vitamini eksikliği ile vücudun bağışıklık sisteminin bozulduğu kronik bir hastalık olan multipl skleroz (MS) arasında ilgi çekici bir benzerlik olduğunu buldu.
Hem B12 vitamini eksikliği hem de MS, ellerde ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma, görme kaybı, yürüme veya normal konuşma güçlüğü ve hafıza sorunları gibi bilişsel işlev bozuklukları gibi benzer nörolojik semptomlara neden olur.
FTY720 requires vitamin B12-TCN2-CD320 signaling in astrocytes to reduce disease in an animal model of multiple sclerosis
Yeni Çalışma Moleküler Bağlantıyı Ortaya Çıkardı
Sanford Burnham Prebys’deki araştırmacılar ve başka yerlerdeki işbirlikçileri, yeni bir çalışmada, B12 vitamini ile MS arasında, beyindeki önemli nöronal olmayan glial hücreler olan astrositlerde yer alan yeni bir moleküler bağlantıyı tanımlıyor.
Sanford Burnham Prebys araştırma ekibi ve Güney Kaliforniya Üniversitesi, Japonya’daki Juntendo Üniversitesi, Tokyo Eczacılık ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi ve New York Eyalet Üniversitesi’nden bilim insanları ortaklaşa yaptıkları çalışmada, B12 vitamini ile MS arasında, beyindeki önemli nöronal olmayan glial hücreler olan astrositlerde yer alan yeni bir moleküler bağlantıya odaklandı.
MS’li bir hayvan modelinin yanı sıra ölüm sonrası insan beyni üzerinde çalışan araştırmacılar, fingolimodun, B12 iletişim yollarını işlevsel ve fiziksel olarak düzenleyerek, özellikle ihtiyaç duyulan B12’yi almak ve kullanmak için gereken CD320 adı verilen bir B12 reseptörünü yükselterek nöroinflamasyonu baskıladığını buldu.
Araştırmacılar, düşük CD320 seviyelerinin veya diyetteki B12 kısıtlamasının, MS’li bir hayvan modelinde hastalık seyrini kötüleştirdiğini ve fingolimodun TCN2-B12’ye bağlanarak aksadığı bir mekanizma yoluyla meydana gelen fingolimodun terapötik etkinliğini azalttığını bildirdi. Kompleks, CD320 ile etkileşimler yoluyla hepsinin astrositlere iletilmesine izin verir, bileşen kayıpları süreci bozar ve hastalığı kötüleştirir.
Bu yeni bulgular, özellikle vitaminin beyindeki astrositlere iletilmesi açısından B12 takviyesinin kullanımını daha da desteklerken, fingolimodun MS’li kişilerde bozulmuş astrosit-B12 yolunu düzeltebileceğini ortaya koyuyor.
Bilim insanları, B12 takviyesini destekleyerek, çalışmanın ayrıca B12-TCN2-CD320 yolunun sfingolipidler, özellikle de fingolimodun doğal olarak oluşan ve endojen yapısal bir analoğu olan sfingozin tarafından nasıl düzenlendiği konusunda gelecekteki MS tedavilerini iyileştirmeye yönelik yeni yollar açtığını belirttiler.