2023 TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri Açıklandı
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen; Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri sahiplerini buldu. Prof. Dr. Caner Süsal, Prof. Dr. Serdar Durdağı, ve Prof. Dr. Derviş Karaboğa’ya Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek olan TÜBA-TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tevdi edilecek.
TÜBA’nın bilim insanlarını teşvik ve takdir misyonu kapsamında ihdas ettiği ve dünyadaki bütün bilim insanlarına açık olan 2023 yılı “TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri”ne Sağlık ve Yaşam Bilimleri ile Fen ve Mühendislik Bilimleri olmak üzere 2 kategoride toplam 3 bilim insanı layık görüldü.
Başkan Şeker, 2023 yılı “TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri”ne başvuruların yoğunluğunun bilim adına mutluluk verici olduğunu söyledi ve bilim insanlarının ödül programına 2015 yılından bu yana TÜBA üyeleri, Türkiye’deki üniversite rektörlükleri, TÜBA’nın ilişkili olduğu Bilim Akademileri, Akademilerarası kuruluşlar ve davet edilen diğer bilim kuruluşları tarafından aday gösterildiği bilgisini yineledi. Her yıl olduğu gibi uzun ve titiz değerlendirmeler sonucunda açıklanan ve Akademi Ödülü Madalyasının takdim edileceği bilim insanlarını özgün, öncü ve çığır açıcı araştırmaları dolayısıyla tebrik etti. TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ödül programının ihdas edildiği günden bu yana ödüllerden bir tanesinin dönüşümlü olarak üç kategori arasında T.C. vatandaşı olan veya Türkiye’yle ilgili, bağlantılı çalışmaları olan bilim insanlarına verildiğini hatırlattı ve bağlantılı ödülün 2023 yılında Sağlık ve Yaşam Bilimler kategorisinde Prof. Dr. Caner Süsal ve Prof. Dr. Serdar Durdağı’nın olduğu vurguladı.
Yerli ve yabancı hakem görüşleri ve alan komitelerinin değerlendirmesi sonucunda TÜBA Akademi Konseyi’nce TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri;
Sağlık ve Yaşam Bilimler kategorisinde; 2023 TÜBA Akademi Ödülü Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Süsal’a ileri derecede sensitize hastaların transplantasyonu, non-HLA immünitenin ve CD30 molekülünün alloimmun cevaptaki rolü, böbrek allograftına duyarsızlığın indüklenmesi, alloimmun cevabın efektör ve regülatör bileşkeleri arasındaki dengeyi yansıtan belirteçlerin tanımlanması ve enternasyonel yönergelerin hazırlanması konularındaki çalışmaları ile organ nakline sağladığı katkılar sebebiyle layık görüldü. Aynı kategoride 2023 TÜBA Akademi Ödülü Bahçeşehir Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Durdağı’na makine öğrenmesi yaklaşımları ile ligant-temelli modellerin oluşturulması için yeni kodların geliştirilmesi, ultra büyük molekül veri bankalarının oluşturulan bu modellerde sanal taranması ve yeni ilaç moleküllerin tasarımı ile literatürde kendi ismi ile geçen hERG1 3D potasyum iyon kanal modelleri (Durdagi/Noskov hERG1 K Models) akademi ve ilaç endüstrisine sağladığı katkılar sebebiyle tevcih edildi.
Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde; 2023 TÜBA Akademi Ödülü Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Yapay Zekâ Merkezi Müdürü Prof. Dr. Derviş Karaboğa’ya; Mühendislik bilimlerinde özelikle “Yapay Arı Kolonisi algoritması” olarak yapay zeka uygulamalarında kullanılan bir optimizasyon algoritması geliştirerek bilim dünyasına ve teknolojilerin gelişimine önemli katkılar sağlaması ile yapay zeka alanındaki çalışmalarını Enerji Verimliliği ve Sağlık konularına da uygulayarak bu alanlarda da özgün katkıları sebebiyle tevcih edildi.
TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri Akademi Madalyası ve takribi 30.000 Amerikan dolarından oluşur ve alanında “özgün, öncü ve çığır açıcı” çalışmaları ile temayüz etmiş bilim insanlarına verilir.
Prof. Dr. Caner Süsal, 1961 yılında Konya’da doğdu. Almanya Heidelberg Üniversitesi’nden 1986 yılında mezun oldu ve 2005 yılında aynı üniversiteden profesör, 2012 yılında akademik direktör unvanını aldı. 2021 tarihinde kadar yine aynı üniversitede görev yapan Prof. Süsal, pek çok bilimsel ödüle layık görüldü ve 2009 yılında Dünya Organ Nakli Derneği’nin Yeni Ana Fikir Lideri seçildi. 2010-2012 yılları arasında Alman İmmünogenetik Derneği’nin başkanlığını yaptı ve uzun yıllar Eurotransplant’ın da içinde olduğu ulusal ve uluslararası organ nakli derneklerinin yönetim kurullarında görev aldı. 2021 yılında Avrupa Konseyi destekli, Koç Üniversitesi Organ Nakli İmmünoloji Araştırmaları Mükemmeliyet Merkezi TIREX’in başkanlığını yaptı. Prof. Dr. Caner Süsal halen hem Koç Üniversitesi hem de Heidelberg Üniversite’lerinde ders vermeye devam ediyor.
Prof. Dr. Serdar Durdağı, 1978 yılında doğdu. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümünden 2001 yılında mezun oldu. Doktora eğitimini Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı altında Marie-Curie bursiyeri olarak Berlin Freie Universität’de yaptı ve doktora tezi en yüksek derece olan ‘mükemmel -summa cum laude’ ile ödüllendirildi. 2018 yılında profesör olarak görev yapmaya başladı. Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleleri, toplantı bildirileri ve kitapları bulunan Prof. Durdağı’nın ulusal ve uluslararası pek çok projede görev aldı. Çalışmalarında biyolojik sistemlerin hesaplamalı ve tıbbi kimya uygulamaları üzerine yoğunlaştı. Bu amaçla, moleküler modelleme uygulamalarının yanı sıra çeşitli biyolojik problemler için programlama kodları da yazan ve geliştiren Dr. Durdağı’nın literatüre kendi ismiyle geçen hERG1 3D potasyum iyon kanal modelleri (Durdagi/Noskov hERG1 K Models) akademi ve ilaç endüstrisinde yoğun olarak kullanılıyor. Prof. Dr. Serdar Durdağı halen Bahçeşehir Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı olarak görevini sürdürüyor.
Prof. Dr. Derviş Karaboğa, 1965 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. 1983 yılında Erciyes Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümünden lisans, 1988 yılında İTÜ Elektronik Haberleşme alanından yüksek lisans, 1994 yılında da Cardiff University School of Engineering’den doktora derecesini aldı. Yapay zeka, optimizasyon, evrimsel ve sürü zekası tabanlı algoritmalar gibi araştırma alanlarında nitelikli bilimsel çalışmalar yaptı; 2005 yılında “Yapay Arı Kolonisi (ABC)” isimli yeni bir yapay zeka optimizasyon algoritmasını bilim dünyasına sundu. Bu çalışmalarına WoS’da 18864 atıf aldı ve h-indeksi 41, Google Scholar’da 48257 atıfla h-indeksi 63’tür. Ayrıca 2000 yılında Springer London Yayınevi tarafından basılan “Intelligent Optimization Techniques” adlı ve 2004 yılında Türkiye’de yayınlanan “Yapay Zekâ Optimizasyon Algoritmaları” adlı tek yazarlı bir kitabı mevcuttur. Etki değeri yüksek çalışmalarından dolayı 2016-2020 yılları arasında Clarivate Analytics tarafından belirlenen Highly Cited Researchers listesinde, 2017 yılında Turkish Time Dergisinin yayınladığı Bilime Yön Veren 100 Türk listesinde yer aldı. 2017 yılında Fen Bilimleri alanında Mehmet Akif Ersoy Bilim Ödülü’ne lâyık görüldü, 2019 yılında Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından Stratejik Vizyon Ödülü ve 2020 yılında da Türkiye Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanları Kurulu (UBMK) tarafından Üstün Hizmet Ödülü ile ödüllendirildi.
100. Yıl TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri Açıklandı
TÜBİTAK’ın bilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek, bilim insanlarının, araştırıcıların yetiştirilmeleri ve geliştirilmeleri için imkân sağlamak amacıyla verdiği 100. Yıl TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri’ne ilişkin değerlendirme çalışmaları sonuçlandı. TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından 2023 yılında 7 Bilim Ödülü, 1 Özel Ödül, 1 Hizmet Ödülü ve 18 Teşvik Ödülü verilmesine karar verildi.
TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından ödül tevcih edilen bilim insanları:
100.YIL TÜBİTAK BİLİM ÖDÜLÜ
TEMEL BİLİMLER
Prof. Dr. İlhami Gülçin
“Biyokimya alanında doğal veya sentetik antioksidan moleküllerin antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi ve etki mekanizmalarının aydınlatılması, global hastalıklar ile ilintili bazı metabolik enzimler için selektif inhibitör seçimi, dizaynı ve sentezi konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Bilim Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Kimya
Araştırma Alanları: Biyokimyasal Araştırma Metotları
Görev Yeri: Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü
Daha fazla bilgi için: https://www.atauni.edu.tr/ilhami-gulcin
Prof. Dr. Özgür Esat Müstecaplıoğlu
“Kuantum optiği ve termodinamiği alanlarında, ışık ve atomik sistemler kullanan yüksek performanslı fotonik, termal, algılama ve bilgisayar kuantum teknolojilerinin geliştirilmesi konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Bilim Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Fizik
Araştırma Alanları: Nanobilim ve Nanoteknoloji; Optik; Fizik, Atomik ve Moleküler Kimya; Fizik, Katı Hal; Fizik, Ortak Disiplinler; Termodinamik
Görev Yeri: Koç Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü
Daha fazla bilgi için: https://quest.ku.edu.tr/
MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ
Prof. Dr. Hüseyin Arslan
“Kablosuz haberleşme teknolojileri alanında fiziksel ve ortam erişim kontrol katmanlarında geliştirdiği algoritmalar üzerine uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Bilim Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Araştırma Alanları: Mühendislik, Elektrik ve Elektronik, Telekomünikasyon
Görev Yeri: İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
Daha fazla bilgi için: http://cosinc.medipol.edu.tr/
Prof. Dr. Derviş Karaboğa
“Yapay Zeka alanında yaptığı nitelikli bilimsel çalışmalar ve özellikle “Yapay Arı Koloni Algoritması-ABC” olarak adlandırdığı yapay zeka optimizasyon algoritmasını geliştirerek bilim dünyasına etki değeri yüksek katkılar sağlaması ve ülkemizin uluslararası alanda tanınırlığının artırılmasına yönelik üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Bilim Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri
Araştırma Alanları: Bilgisayar Bilimleri, Yapay Zeka
Görev Yeri: Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği
Daha fazla bilgi için: https://avesis.erciyes.edu.tr/karaboga
Prof. Dr. Murat Uysal
“Haberleşme mühendisliği alanında optik kablosuz haberleşme konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Bilim Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Elektronik Haberleşme Mühendisliği
Araştırma Alanları: Telekomünikasyon
Görev Yeri: Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
Daha fazla bilgi için: http://faculty.ozyegin.edu.tr/muratuysal/
SAĞLIK BİLİMLERİ
Prof. Dr. Devrim Gözüaçık
“Otofaji üzerine özgün, süreklilik ve etkinlik arz eden uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Bilim Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Tıbbi Biyoloji
Araştırma Alanları: Hücre biyolojisi, Biyokimya ve Moleküler Biyoloji, Tıbbi Araştırmalar Deneysel, Onkoloji, Nörolojik Bilimler, Patoloji
Görev Yeri: Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü
Daha fazla bilgi için: gozuaciklab.com
SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER
Prof. Dr. Nazlı Baydar
“Temel ve uygulamalı gelişim psikolojisi alanlarında uzun süreli boylamsal ve koruyucu ruh sağlığı konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Bilim Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Psikoloji
Araştırma Alanları: Psikoloji, Aile Çalışmaları, Nüfus İstatistikleri Bilimi, Sosyoloji, Halk ve Çevre Sağlığı
Görev Yeri: Koç Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
Daha fazla bilgi için: https://cssh.ku.edu.tr/en/people/faculty/show/nbaydar/
100. YIL ÖZEL ÖDÜLÜ
TEMEL BİLİMLER
Prof. Dr. Adil Mardinoğlu
“Hücre biyolojisi ve moleküler biyoloji alanlarında sistem yaklaşımı konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Özel Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Sistem Biyolojisi
Araştırma Alanları: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Bilgisayar Bilimleri, Yapay Zeka; Endokrinoloji ve Metabolizma, Sistem Biyolojisi
Görev Yeri: Dental Institute, Kıng’s College London
Daha fazla bilgi için: https://www.kcl.ac.uk/people/adil-mardinoglu
100. YIL TÜBİTAK HİZMET ÖDÜLÜ
SAĞLIK BİLİMLERİ
Prof. Dr. Ömer Özkan
“Mikrocerrahi, Organ ve Doku özellikle de Rahim (Uterus) Nakli konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Hizmet Ödülü verilmiştir.
Ana Bilim Dalı: Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Araştırma Alanları: Tıp, Sağlık Bilimleri, Cerrahi Tıp Bilimleri, Plastik ve Rekonstriktif Cerrahi
Görev Yeri: Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
Daha fazla bilgi için: http://www.dromerozkan.com/tr/hakkimizda
100.YIL TÜBİTAK TEŞVİK ÖDÜLÜ
TEMEL BİLİMLER
Doç. Dr. Sündüs Erbaş Çakmak
“Moleküler makineler, akıllı tedavi ürünleri ve supramoleküler kimya konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir
Anabilim Dalı: Kimya
Araştırma Alanları: Kimya, Organik Kimya, Uygulamalı Kimya, Ortak Disiplinler Nanobilim ve Nanoteknoloji
Görev Yeri: Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
Daha fazla bilgi için: https://sunduserbascakmak.wordpress.com/
Prof. Dr. Göktuğ Karpat
“Kuantum enformasyon teorisi ve açık kuantum sistemleri teorisi alanlarında Markovyen olmayan kuantum süreçleri, kuantum kritik sistemler ve kuantum senkronizasyonu konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Fizik
Araştırma Alanları: Fizik, Atomik ve Moleküler Kimya
Görev Yeri: İzmir Ekonomi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü
Daha fazla bilgi için: https://people.ieu.edu.tr/tr/goktugkarpat
Doç. Dr. Şiir Kılkış
“İklim değişikliği, sürdürülebilir çevre, sera gazı salımları azaltım senaryoları ve net-sıfır hedeflerine yönelik enerji yönetimi konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Çevre Bilimleri (İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik)
Araştırma Alanları: İklim Değişikliği, Çevre Bilimleri, Çevre Sistemleri, Yerbilimleri Ortak Disiplinler, Sera Gazı Salımları, Azaltım Senaryoları, Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma
Görev Yeri: TÜBİTAK Başkanlık
Daha fazla bilgi için: https://avesis.metu.edu.tr/skilkis
Prof. Dr. Rifat Onur Umucalılar
“Kuantum akışkanları ve soğuk atomlar konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Katı Hal Fiziği
Araştırma Alanları: Fizik, Katı Hal
Görev Yeri: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü
Daha fazla bilgi için: onurumucalilar.wordpress.com
MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ
Doç. Dr. Muhammet Deveci
“Akıllı ve bulanık sistemler alanında çok ölçütlü karar verme konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Endüstri Mühendisliği
Araştırma Alanları: Bulanık Mantık, Çok Kriterli Karar Verme, Optimizasyon
Görev Yeri: Milli Savunma Üniversitesi, Deniz Harp Okulu, Endüstri Mühendisliği Bölümü
Daha fazla bilgi için: https://akademik.yok.gov.tr/AkademikArama/view/viewAuthor.jsp
Prof. Dr. Ozan Erdinç
“Elektrik güç sistemi işletiminde yenilenebilir enerji kaynakları, enerji depolama sistemleri, elektrikli araçlar ve talep esnekliği olmak üzere entegre yeni teknolojilerin etkin bir şekilde yönetilmesi konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Elektrik Mühendisliği
Araştırma Alanları: Mühendislik, Elektrik ve Elektronik
Görev Yeri: Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü
Daha fazla bilgi için: https://avesis.yildiz.edu.tr/oerdinc
Prof. Dr. Yusuf Kaynak
“Uzay, Havacılık ve Biyomedikal gibi endüstrilerde yaygın kullanılan şekil hafızalı alaşımlar, titanyum ve nikel esaslı malzemelerden bileşen imalatı için süreçlerin geliştirilmesi, bileşenlerin yüzey ve yüzey altı mekanik ve mikroyapısal özelliklerini tahmin eden modellerin geliştirilmesi ve yüzey özelliklerinin iyileştirilmesi konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl Teşvik Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Tasarım ve İmalat Anabilim Dalı
Araştırma Alanları: İmalat Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği
Görev Yeri: Marmara Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü
Daha fazla bilgi için: https://avesis.marmara.edu.tr/yusuf.kaynak
Doç. Dr. Savaş Taşoğlu
“Biyomedikal mühendisliği alanında bakım noktası tanı ve çip üstü laboratuvar konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Makine Mühendisliği
Araştırma Alanları: Biyomedikal Mühendisliği
Görev Yeri: Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü
Daha fazla bilgi için: https://kuttam.ku.edu.tr/kadromuz/akademik-kadro/fakulte-uyeleri/savas-tasoglu/
SAĞLIK BİLİMLERİ
Prof. Dr. Servet Altay
“Kalp ve damar hastalıkları alanında enflamasyon, yeni nesil antikoagülanlar, yeni kardiyak risk faktörleri konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Kardiyoloji
Araştırma Alanları: Kalp ve Kalp Damar Sistemi
Görev Yeri: Trakya Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
Daha fazla bilgi için: https://personel.trakya.edu.tr/servetaltay/
Doç. Dr. Zerrin Sezgin Bayındır
“Farmasötik teknoloji alanında yenilikçi nanopartiküler ilaç formülasyonlarının geliştirilmesi, karakterizasyonu, farmakokinetik ve farmakodinamik özelliklerinin incelenmesi konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Farmasötik Teknoloji
Araştırma Alanları: Eczacılık Teknolojisi
Görev Yeri: Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Teknolojisi Bölümü
Daha fazla bilgi için: https://avesis.ankara.edu.tr/zsezgin
Doç. Dr. Zeynep Burçin Gönen
“Kök hücre ve eksozomlarını içeren hücresel tedavi seçeneklerinin geliştirilmesi ve doku rejenerasyonuna olan etkilerinin araştırılması konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl Teşvik Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi
Araştırma Alanları: Diş Hekimliği, Klinik Bilimler, Ağız, Diş-Çene Hastalıkları ve Cerrahisi, Ağız Diş Çene Cerrahisi,
Görev Yeri: Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler, Ağız, Diş Ve Çene Cerrahisi
Daha fazla bilgi için: https://avesis.erciyes.edu.tr/zeynepburcin
Dr. Öğr. Üyesi Serkan Kır
“Moleküler ve hücresel biyoloji alanında enerji metabolizması, kanser kaşeksisi ve iskelet kası kaybı konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik
Araştırma Alanları: Hücre Biyolojisi, Endokrinoloji ve Metabolizma
Görev Yeri: Koç Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
Daha fazla bilgi için: https://kuttam.ku.edu.tr/kadromuz/akademik-kadro/fakulte-uyeleri/serkan-kir/
Doç. Dr. Serap Erkek Özhan
“Transkripsiyonel regülasyon ve epigenetik düzenlemeler konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Moleküler Biyoloji
Araştırma Alanları: Biyoloji, Biyokimya ve Moleküler Biyoloji
Görev Yeri: İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi
Daha fazla bilgi için: https://www.ibg.edu.tr/research-programs/groups/erkek-lab/
SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER
Doç. Dr. Sedat Şen
“Eğitimde ölçme ve değerlendirme alanında özellikle meta-analiz, madde tepki kuramı, bilişsel tanılayıcı değerlendirme modelleri ve karma madde tepki kuramı modellerinin uygulanması ve incelenmesi konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme
Araştırma Alanları: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Görev Yeri: Harran Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü
Daha fazla bilgi için: https://sedatsen.com/
Doç. Dr. Efe Tokdemir
“Uluslararası ilişkiler alanında çatışma analizi ve dış politika ve kamuoyu konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Uluslararası İlişkiler
Araştırma Alanları: Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi
Görev Yeri: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü
Daha fazla bilgi için: http://www.efetokdemir.com/
Doç. Dr. Onurcan Yılmaz
“Psikoloji alanında; ahlaki yargı ve davranışların psikolojik öncül ve sonuçları konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Psikoloji
Araştırma Alanları: Sosyal Psikoloji, Sosyal Biliş, Politik Psikoloji
Görev Yeri: Kadir Has Üniversitesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Psikoloji Bölümü
Daha fazla bilgi için: https://feas.khas.edu.tr/akademisyenlerimiz/1353
Prof. Dr. Ramazan Yılmaz
“Bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi alanında; eğitimde yapay zekâ, öğrenme analitikleri, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, insan-bilgisayar etkileşimi, siber psikoloji konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Araştırma Alanları: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Görev Yeri: Bartın Üniversitesi, Fen Fakültesi, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü
Daha fazla bilgi için: https://btbs.bartin.edu.tr/akademik-personel.html
Prof. Dr. Rabia Meryem Yılmaz
“Öğretim teknolojileri, eğitimde artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanımı, okul öncesinde teknoloji destekli dil öğretimi konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir.
Anabilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Araştırma Alanları: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Görev Yeri: Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Yazılım Mühendisliği Bölümü
Daha fazla bilgi için: https://avesis.atauni.edu.tr/rkufrevi
100. Yıl TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri Açıklandı
2023 yılında 7 Bilim Ödülü, 1 Özel Ödül, 1 Hizmet Ödülü ve 18 Teşvik Ödülü verilmesine karar verildi
TÜBİTAK’ın bilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek, bilim insanlarının, araştırıcıların yetiştirilmeleri ve geliştirilmeleri için imkân sağlamak amacıyla verdiği 100. Yıl TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri’ne ilişkin değerlendirme çalışmaları sonuçlandı. TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından 2023 yılında 7 Bilim Ödülü, 1 Özel Ödül, 1 Hizmet Ödülü ve 18 Teşvik Ödülü verilmesine karar verildi.