Araştırma bulgularına göre kemik gücü çocukluk döneminde belirleniyor, bu nedenle parklara daha iyi erişim yaşlılarda kırıkları önleyebilir
Yeni yapılan bir araştırmada, evlerinin yakınında daha fazla yeşil alan bulunan çocukların kemiklerinin önemli ölçüde daha güçlü olduğunu ve bu durumun yaşam boyu sağlık açısından fayda sağlama potansiyeline sahip olduğunu ortaya çıkardı.
Bilim insanları, yüzde 20-25 daha fazla doğal alana sahip yerlerde yaşayan çocukların, yarım yıllık doğal büyümeye eşdeğer kemik kuvvetinin arttığını bulundu.
Türünün ilk örneği olan bu çalışma aynı zamanda bu çocuklarda çok düşük kemik yoğunluğuna sahip olma riskinin yaklaşık yüzde 65 daha düşük olduğunu ortaya çıkardı.
Kemik gücü çocukluk ve ergenlik döneminde artar, 50 yaşına kadar sabit kalır ve daha sonra düşüşe geçer. Araştırmacılar, çocuklar için yeşil alanların boyutunun ve erişilebilirliğinin artırılmasının yaşlılıkta kırıkları ve osteoporozu önleyebileceğini söyledi.
Yeşil alanlar ile daha güçlü kemikler arasındaki bağlantı muhtemelen parkların yakınında yaşayan çocuklarda daha yüksek seviyedeki fiziksel aktiviteden kaynaklanıyor çünkü bu kemik gelişimini tetikliyor. Bilim insanları, bu alanların ziyaret edilecek daha çekici yerler olmasından kaynaklanabileceğini belirttiler.
Dr Hanne Sleurs ve diğerleriyle birlikte çalışma ekibinde yer alan Belçika’daki Hasselt Üniversitesi’nden Prof Tim Nawrot, “Çocukluk döneminde kemik kütlesi ne kadar güçlüyse, yaşamın ilerleyen dönemlerinde o kadar fazla kapasiteye sahip olursunuz.“
Yeşil alanlar aynı zamanda yetişkinlerde daha iyi fiziksel ve zihinsel sağlıkla da bağlantılıdır. Orman yürüyüşlerinin Birleşik Krallık’ta ruh sağlığı harcamalarında yılda 185 milyon £ tasarruf sağladığı tahmin ediliyor.***
Yapılan çalışmada, Belçika’nın Flanders bölgesinde kentsel ve kırsal alanları kapsayan 300’den fazla çocuk takip edildi.
Bilim insanları, dört ila altı yaş arasındaki çocukların kemik yoğunluğunu ölçmek için ultrason kullandı. Çalışmada, çocuğun yaşı, kilosu, boyu, etnik kökeni ve annesinin eğitim düzeyi dikkate alındı.
Evlerine 1000 metre mesafede yüzde 25 daha fazla yeşil alana sahip çocukların çok düşük kemik yoğunluğuna sahip olma, yani ölçümlerin en düşük yüzde 10’luk diliminde olma riskinin yüzde 66 daha düşük olduğunu gösterdi. Araştırmada kız ve erkek öğrenciler arasında herhangi bir fark bulunamadı.
Araştırmacılar, genç yaştaki düşük kemik büyümesinin osteoporozun başlangıcı açısından yaşlanmayla ortaya çıkan kemik kaybı kadar önemli olması nedeniyle sonuçların önemli olduğunu kaydetti.
Ekran süresi, vitamin takviyeleri ve günlük süt ürünleri tüketimi de çocukların sonuçlarını etkileyip etkilemediğini görmek için test edildi ancak önemli bir etki bulunamadı.
Çalışma, yakındaki yeşil alan ile çocuklarda kemik gücü arasında güçlü bir ilişki olduğunu gösterdi.
Association of green space with bone mineral density change and incident fracture in elderly Hong Kong Chinese: Mr. OS and Ms. OS study
A large body of literature has reported positive effects of green space (GS) on various aspects of health and well-being, while no studies explore the role of GS in bone health.
Between 2001 and 2003, 3944 participants aged 65 years and older at baseline were recruited. GS (%) within 300-m and 500-m buffers were calculated for each participant based on the Normalized Difference Vegetation Index. BMD at whole body, lumbar spine, total hip, and femoral neck were assessed by dual energy X-ray absorptiometry at baseline and 3 follow-ups. Incident fracture cases were ascertained from the electronic database of Hospital Authority of Hong Kong. Linear mixed-effects models and Cox proportional hazards models were used to investigate the associations of GS with changes in BMD and incident fracture, respectively.