Ana Sayfa Tıp&Sağlık Yeni İlaç Şeker Hastalarında Hem Göz Hem De Böbrek Komplikasyonlarını Önleyebilir

Yeni İlaç Şeker Hastalarında Hem Göz Hem De Böbrek Komplikasyonlarını Önleyebilir

Araştırmacılar, farelere verildiğinde şeker hastalarında yaygın olarak görülen hem göz hem de böbrek komplikasyonlarını önleyen yeni bir inhibitör ilaç belirlediler.

Bristol Üniversitesi araştırmacıları farelerde hem diyabetik göz hem de böbrek komplikasyonlarını önleyen bir ilacı tanımlayan bir çalışmaya öncülük etti.

Araştırmacılar, tip 2 diyabetik fare modellerinde glikokaliksi terapötik olarak hedeflemek için benzersiz bir heparanaz inhibitörü olan OVZ/HS-1638’i kullandılar.

Gözlerden başlayarak, tedavi edilmeyen farelerde retina glikokaliksinin derinliğinin azaldığını fark ettiler, ancak OVZ/HS-1638 ile tedavi edilen farelerde bu azalma olmadı.

Hücre dışı albümini ölçerek glikokaliksin ‘sızdırmazlığını’ test ettiler ve tedavi edilen farelerin retina dokusundaki albümin miktarının önemli ölçüde daha düşük olduğunu buldular.

Böbreklere gelince, araştırmacılar, gözlerle gözlemledikleri gibi, glomerulustaki (kanı filtreleyen küçük damarlar ağı) glikokaliks derinliğinin, tedavi görmeyen diyabetik farelerde önemli ölçüde azaldığını, ancak heparanaz verilenlerde bu durumun söz konusu olmadığını buldular.

Albüminin glomerüler damarlar yoluyla idrara sızıp sızmadığını gösteren idrar albümin-kreatinin oranını (uACR) ölçtüklerinde, tedavi edilmeyen farelerin, inhibitörle tedavi edilen farelere göre önemli ölçüde daha yüksek uACR’ye sahip olduğu görüldü.

Bulgular, bir heparanaz inhibitörü kullanarak glikokaliksin korunmasının, diyabette mikrovasküler komplikasyonlara karşı korunmada etkili bir sistemik yaklaşım olduğuna dair kanıt sağlar.

Klinik değerlendirme potansiyelini desteklemek için ilacın farmakokinetiği, biyoyararlanımı ve güvenliğine ilişkin ileri çalışmalar devam etmektedir.

Heparanase inhibition as a systemic approach to protect the endothelial glycocalyx and prevent microvascular complications in diabetes

Diabetes mellitus is a chronic disease which is detrimental to cardiovascular health, often leading to secondary microvascular complications, with huge global health implications. Therapeutic interventions that can be applied to multiple vascular beds are urgently needed. Diabetic retinopathy (DR) and diabetic kidney disease (DKD) are characterised by early microvascular permeability changes which, if left untreated, lead to visual impairment and renal failure, respectively