Depresyonlu kişiler, hayatlarıyla ilgili belirli anıları hatırlamakta zorlanabilirler; Yapılan bir deneme, “koku terapisinin” depresyonlu kişilerin erişilmesi zor otobiyografik anıların (AM’ler) kilidini açmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
JAMA Network Open dergisinde yayınlanan deneyde, majör depresif bozukluğu olan 32 yetişkin yer aldı. Katılımcıların belirli anıları hatırlamasını sağlamak için kahve telvesi, portakal ve Vicks gibi tanıdık kokular kullanıldı. Kendisine kahve ikram edilen bir kişi, genellikle ziyaret ettiği yerel kafeyi düşünmek yerine, belirli bir bahar öğleden sonra kardeşiyle latte içmek için buluşmayı düşünebilir.
Denemede bilim insanları, insanların otobiyografik anılarını canlandırmada bir tür tetikleyicinin daha etkili olup olamayacağını görmek için kokular ve ipuçları olarak kelimeler arasında geçiş yaptı. Katılımcıların kokuyla işaretlendiğinde daha spesifik anıları hatırladıkları bulundu.
Çalışmada, katılımcılarından cam kavanozlardan 24 koku örneğini kokladıktan veya bu kokuları tanımlayan kelimeleri duyduktan sonra olumlu veya olumsuz anılarını hatırlamaları istendi. Kokular lavanta, kimyon, viski, öksürük şurubu ve ayakkabı cilası gibi geniş bir yelpazeyi kapsıyordu.
Çalışmada araştırmalar “Sözlü ipucu durumunda anıların yüzde 52’si spesifikti, koku ipucu durumunda ise anıların yüzde 68’i spesifikti. Ayrıca, kelimelerin işaret ettiği anılarla karşılaştırıldığında, bu AM’lerin hatırlandığında daha uyarıcı ve canlı olarak derecelendirildiğini bulduk.”
Ekip, beyindeki önemli bir duygu işleme merkezi olan amigdalanın tedaviye nasıl tepki verdiğini görmek için beyin taramalarının da eklenmesiyle gelecekte denemeler yapmayı planlıyor.