Çalışmada verileri incelenen kişilerin çalışmanın başında yüksek tansiyonu yoktu ve ortalama 5 yıl boyunca takip edildiler.
7 saatten az uyumanın yüksek tansiyona yakalanma ihtimalinin yüzde 7 artmasıyla ilişkili olduğu, bir çalışmanın ilk bulgularında ortaya kondu. 6 farklı ülkeden 1 milyondan fazla kişinin verilerinin analiz edildiği çalışma, bu ihtimalin 5 saatten az uykuyla yüzde 11’e yükseldiğini gösterdi.
Araştırma ekibi, uyku süresiyle yüksek tansiyon arasındaki ilişkide yaşa bağlı herhangi bir farklılığın tespit edilmediğini belirtiyor.
ACC/Getting Too Little Sleep Linked to High Blood Pressure
Analysis signals higher risk of hypertension among females resting less than seven hours compared with males
Amerikan Kardiyoloji Koleji’nin Yıllık Bilimsel Oturumunda sunulan bir araştırmaya göre, yedi saatten az uyumak, zaman içinde yüksek tansiyon geliştirme riskinin daha yüksek olmasıyla ilişkilidir.
Araştırmacılara göre uyku düzenleri ile yüksek tansiyon arasındaki ilişki rapor edilmiş olsa da bu ilişkinin doğasına ilişkin kanıtlar tutarsız. Mevcut analiz, Ocak 2000 ile Mayıs 2023 arasında yürütülen 16 çalışmanın verilerini bir araya getiriyor ve altı ülkeden, önceden yüksek tansiyon geçmişi olmayan 1.044.035 kişide ortalama beş yıllık takip süresi boyunca hipertansiyon insidansını değerlendiriyor (takip süresi aralıklı). 2,4 ila 18 yaş arası). Kısa uyku süresi, yaş, cinsiyet, eğitim, vücut kitle indeksi, kan basıncı, sigara içme durumu vb. gibi demografik ve kardiyovasküler risk faktörlerine göre düzeltme yapıldıktan sonra daha yüksek hipertansiyon gelişme riskiyle anlamlı şekilde ilişkiliydi. Ayrıca bu ilişkinin, bu kişilerde daha da güçlü olduğu görüldü. beş saatten az uyumak.
Tahran Kalp Merkezi Kardiyoloji Profesörü Kaveh Hosseini, “En güncel verilere göre, ne kadar az uyursanız, yani günde yedi saatten az uyursanız, gelecekte yüksek tansiyona yakalanma olasılığınız o kadar artar” dedi. İran’daki merkez ve çalışmanın baş araştırmacısı. “Uzun uyku süreleri ile yüksek tansiyonun daha fazla ortaya çıkması arasında bir eğilim gördük, ancak bu istatistiksel olarak anlamlı değildi. Uyku uzmanlarının önerdiği gibi yedi ila sekiz saat uyumak kalbiniz için de en iyisi olabilir.”
Çalışma, yedi saatten az uyumanın yüksek tansiyona yakalanma riskinin %7 oranında arttığını, uyku süresinin beş saatten az olduğu rapor edildiğinde bu oranın %11’e yükseldiğini buldu. Hosseini, karşılaştırıldığında diyabet ve sigara içmenin kişinin hipertansiyon riskini en az %20 artırdığının bilindiğini söyledi.
Çalışmada bunun neden böyle olabileceğine bakılmamış olsa da Hosseini, bunun sorumlusunun uyku bozukluğu olabileceğini söyledi. Örneğin, aşırı yeme, alkol kullanımı, gece vardiyasında çalışma, bazı ilaç kullanımı, anksiyete, depresyon, uyku apnesi veya diğer uyku bozuklukları gibi yaşam tarzı alışkanlıkları veya eşlik eden rahatsızlıkların faktör olabileceğini söyledi.
Araştırmacılar, uyku düzenlerinin yaşla birlikte değişme eğiliminde olduğu göz önüne alındığında, uyku süresi ile hipertansiyon arasındaki ilişkide yaşa dayalı bir farklılık olmamasına şaşırdılar. Katılımcıların yaşları 35,4 ile 60,9 arasında değişmekte olup yarıdan fazlası (%61) kadındır. Erkeklerle karşılaştırıldığında, yedi saatten az uyuyan kadınların yüksek tansiyona yakalanma riski yüzde 7 daha fazlaydı.
Hosseini, “Çok az uyumak kadınlarda daha riskli görünüyor” dedi. “Fark istatistiksel olarak anlamlı, ancak bunun klinik olarak anlamlı olduğundan ve daha fazla çalışılması gerektiğinden emin değiliz. Gördüğümüz şey, iyi uyku düzeni eksikliğinin, kalp hastalığı ve felce zemin hazırlayabileceğini bildiğimiz yüksek tansiyon riskini artırabileceğidir.”
İnsanların, özellikle obstrüktif uyku apnesine bağlı olabilecek uyku bozuklukları varsa, uyku düzenleri hakkında sağlık ekipleriyle konuşmaları önemlidir. Uyku apnesi yüksek tansiyon, felç ve koroner arter hastalığı oranlarıyla ilişkilendirilmiştir.
Bu çalışmanın, uyku süresinin kişinin kendisi tarafından bildirilen anketlere dayanması da dahil olmak üzere çeşitli sınırlamaları vardır, bu nedenle takip süresi boyunca uyku süresindeki değişiklikler değerlendirilmemiştir. Ayrıca, çalışmalar arasında kısa uyku süresinin nasıl tanımlandığı konusunda da farklılıklar vardı (beş veya altı saatten az).
Hosseini, “Uyku kalitesini daha kesin bir şekilde değerlendirmeye yönelik bir yöntem olan polisomnografi gibi daha doğru yöntemler kullanılarak uyku süresi ile yüksek tansiyon arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var” dedi. “Ayrıca, referans uyku süresindeki farklılıklar, farklı çalışmalardaki bulguların karşılaştırılabilirliğini ve genellenebilirliğini artırmak için uyku araştırmalarında standartlaştırılmış tanımlamaya duyulan ihtiyacın altını çiziyor.”