Yeni bir mRNA tedavisinin, nadir bir metabolik bozukluk olan propiyonik asidemiyi güvenli ve etkili bir şekilde tedavi edebileceğini gösteriyor.
Propiyonik asidemi (PA) olarak adlandırılan kalıtsal bir metabolik bozukluktur ve şu anda da tedavisi yoktur. Bunun yerine tedaviler, hastaların dikkatli bir şekilde kontrol edilen, düşük proteinli bir diyet izlemesini sağlayarak ve dehidrasyonu önlemek için sıklıkla kaybedilen sıvıları yerine koyarak hastalığın semptomlarını yönetmeyi amaçlamaktadır.
Şimdi bilim insanları PA için, hücrelerin protein yapmak için ihtiyaç duyduğu talimatları içeren genetik bir molekül olan haberci RNA’yı (mRNA) kullanan yeni bir tedaviyi test ediyorlar.
Aynı tip molekül, Pfizer ve Moderna’nın ürettiği COVID-19 aşılarının da temelini oluşturuyor. mRNA-3927 olarak adlandırılan yeni tedavi, PA hastalarında hatalı olan PCC’nin iki alt birimini yapmak için gereken mRNA’yı içeriyor ve böylece vücutta çalışan enzim stoklarının yenilenmesine yardımcı oluyor.
Bilim insanları, yaşları 1 ile 28 arasında değişen 16 PA hastasından 12’si bu ara analizi tamamladı.
Hastalar beş gruba ayrıldı ve hangi tedavi dozunun en az yan etkiyle en iyi şekilde işe yaradığını görmek için her gruba birkaç hafta boyunca değişen miktarlarda mRNA-3927 enjeksiyonu yapıldı. Bu doz ayarlama periyodundan sonra 12 hasta “açık etiketli” veya kör olmayan bir çalışmada tedaviye devam etti, ancak araştırmacılar öncelikle denemenin ilk aşamasına ait verileri analiz etti.
16 katılımcıdan sekizi denemeden önceki yıl MDE geçirmişti ve bu hastaların tedavi sırasında MDE oranlarında genel olarak yüzde 70’lik bir düşüş görüldü.
16 hastanın biri hariç hepsinde kusma, ishal ve ateş gibi tedaviye bağlı yan etkiler görüldü. Ancak araştırmacılar, bu etkilerin tedavinin azaltılmasını veya durdurulmasını gerektirecek kadar ciddi olmadığını bildirdi.
Ekip, mRNA-3927’nin optimum dozunu belirledikten sonra, bu umut verici bulguların kalıcı olup olmadığını görmek için tedavinin uzun vadeli güvenliğini ve etkinliğini bir yıl boyunca değerlendirmeyi umuyor.