Lancet’in yayınlanan raporuna göre, dünya çapında yeni prostat kanseri vakalarının sayısı önümüzdeki 20 yılda iki kattan fazla artacağı ileri sürüldü. Nedeninin ise, yoksul ülkelerin zengin ülkelerin yaşlanmasını yakalayacağı kaydedildi.
Tıp dergisi, demografik değişiklikler üzerine yapılan bir çalışmaya dayanarak, “Bulgularımız, yıllık yeni vaka sayısının 2020’de 1,4 milyondan 2040’a kadar 2,9 milyona çıkacağını gösteriyor”
Araştırmacılar, vakalardaki artışın dünya çapında artan yaşam beklentisi ve yaş piramidindeki değişikliklerle bağlantılı olduğunu belirtti.
Prostat kanseri erkekler arasında en yaygın kanser türü olup vakaların yaklaşık yüzde 15’ini oluşturur. Çoğunlukla 50 yaş sonrasında ortaya çıkar ve erkekler yaşlandıkça daha da sıklaşır.
Araştırmacılar, gelişmekte olan ülkelerde yaşam beklentisi arttıkça prostat kanseri vakalarının sayısının da arttığını belirtti.
Halk sağlığı politikalarının değişimi akciğer kanseri veya kalp hastalıklarındaki kadar etkileyemeyeceğini vurguladılar.
Kalıtsal faktörler, örneğin sigaranın akciğer kanserine neden olmasından çok daha az kontrol edilebilir. Kiloyla bir bağlantı belirlendi ancak bunun prostat kanserinin doğrudan nedeni olup olmadığı henüz bilinmiyor.
Araştırmacılar ayrıca, hastalık genellikle etkili bir tedavi sağlamak için çok geç teşhis edildiğinden, sağlık otoritelerinin gelişmekte olan ülkelerde erken taramayı teşvik etmesi gerektiğini belirtti.
The Lancet Commission on prostate cancer: planning for the surge in cases
Prostate cancer is the most common cancer in men in 112 countries, and accounts for 15% of cancers. In this Commission, we report projections of prostate cancer cases in 2040 on the basis of data for demographic changes worldwide and rising life expectancy. Our findings suggest that the number of new cases annually will rise from 1·4 million in 2020 to 2·9 million by 2040.
This surge in cases cannot be prevented by lifestyle changes or public health interventions alone, and governments need to prepare strategies to deal with it. We have projected trends in the incidence of prostate cancer and related mortality (assuming no changes in treatment) in the next 10–15 years, and make recommendations on how to deal with these issues.