Yeni yapılan bir çalışma, göz kırpmanın retinal uyarının gücünü artırdığını ve bu etkinin, dış sahneye maruz kalma sırasında kaybedilen zamana rağmen görüşü önemli ölçüde artırdığı öne sürüldü.
Eye blinks as a visual processing stage
Rochester Üniversitesi’nden sinir bilimci Bin Yang ve meslektaşları ekranda değişen kontrasttaki görüntüleri izleyen 12 kişide göz kırpmanın görmeyi nasıl etkilediğini araştırmak için yaptıkları yeni bir çalışmada yüksek çözünürlüklü göz izleme sistemini kullandılar.
Her iki göz birlikte yanıp söndüğü için her kişide yalnızca bir göz takip edildi ve katılımcıların görsel girdilerindeki ışık yoğunluğu veya parlaklık da kaydedildi.
Katılımcıların ekrana sabitlendiği dönemlerle ilgili olarak araştırmacılar, göz kırpmanın, retinaya düşen ışığın yoğunluğunu modüle ederek görsel girdi sinyallerinin gücünü artırdığını buldu.
Bu görsel artış, katılımcılara göz kırpmaları talimatı verildiğinde ve bunu refleks olarak yaptıklarında görüldü.
Simüle edilenlerin değil, yalnızca gerçek göz kırpmaların dikkati iyileştirdiğini bulan önceki araştırmalardan farklı olarak, göz kırpmayı taklit eden parlaklıktaki değişiklikler aynı zamanda görüşü anlık olarak artırdı.
Yang ve meslektaşları, “Genellikle varsayıldığı gibi görsel işlemeyi bozmak yerine, göz kırpmalar hassasiyeti artırıyor. Araştırmacılar, göz kırpmaların, diğer göz hareketlerinin (süper hızlı seğirmeler ve oküler kaymalar) vizyonumuz olan videoya uzamsal işaretleyiciler ve ‘zaman damgaları’ ekleyerek vizyonu şekillendirmesine benzer şekilde, görsel bilgiyi yeniden biçimlendirmeye yardımcı olduğunu buldu.
Photographic Evaluation of Blackout Indices
DURING the act of blinking the pupils are masked by the upper lids for an appreciable fraction of a second (c. 0·1–0·3 sec.) and, in consequence, vision is intermittent.
The blackout index expresses the percentage of vision during which one is unsighted, and is obtained from the ratio of the blackout and interblink periods, the normal average value of the latter being for men and women c. 3·3 sec. In conversation, the average interblink period is only c. 2.7 sec.1.