Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, çocukluk dönemindeki travmatik deneyimlerin daha sonraki yaşamlarda “derinin altına” girebileceğini ve insanların yaşlandıkça kas fonksiyonlarını bozabileceğini gösterdi.
Childhood adverse life events and skeletal muscle mitochondrial function
Çalışma, yaşlı yetişkinlerin iskelet kası fonksiyonunu, çocuklukta yaşadıkları olumsuz olaylara ilişkin anketlerle eşleştirilerek inceledi. Çocukluk döneminde daha fazla sıkıntı ve olumsuz olay yaşayan kişilerin, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde daha zayıf kas metabolizmasına sahip olduğu bulundu.
Kas doku örnekleri kullanıldı
Araştırmacılar Kas, Hareketlilik ve Yaşlanma Çalışması’na (SOMMA) katılan kişilerden alınan kas dokusu örneklerini kullandı. Çalışma, kas ve yağ örneklerinin yanı sıra diğer biyolojik örnekleri de bağışlayan 70 yaş üstü 879 katılımcıyı içeriyor. Katılımcılara ayrıca diğer testlerin yanı sıra çeşitli anketler ve fiziksel ve bilişsel değerlendirmeler de verildi.
Araştırmacılar, kas fonksiyonunun iki temel özelliğini belirlemek için kas biyopsilerini incelediler: Adenozin trifosfat veya ATP üretimi ve ATP üretimine yardımcı olan bir süreç olan oksidatif fosforilasyon adı verilen başka bir ölçüm. Mitokondri adı verilen hücrelerin içindeki organeller tarafından üretilen ATP, hücresel işlevi beslemek için gereken kimyasal enerjiyi sağlar.
Testlere tabi tutuldular
Araştırmacılar katılımcılara, Yakın bir aile üyeniz sizi endişelendirecek şekilde uyuşturucu veya alkol kullandı mı? Evinizdeki bir yetişkin ya da ebeveyniniz size hakaret mi etti ya da aşağıladı mı? Ailenizdeki bir ebeveyn veya yetişkin tarafından fiziksel olarak istismara uğradınız mı? Ailenizde sevildiğinizi, önemli olduğunuzu veya özel olduğunuzu hissettiniz mi? Anne-babanızdan biri hayatınızın bir bölümünde yanınızda değil miydi? Gibi ankete tabi tutu.
Ekip, yaklaşık yüzde 45’inin bir veya daha fazla olumsuz çocukluk olayı yaşadığını bildirdiğini ve olumsuz çocukluk olayı bildiren hem erkek hem de kadınların maksimum ATP üretiminin daha düşük olduğunu, yani bu olayları yaşayan kişiler kadar fazla ATP üretmediklerini buldu.
ATP sentez hızı belirlendi
Katılımcıların egzersiz ve dinlenme sırasında MRI makinesinde çekilen kas görüntülerine bakan SOMMA araştırmacıları, 31 PMR spektroskopisi adı verilen bir teknik kullanarak, kasın egzersizle tükendikten sonra ATP’yi ne kadar hızlı sentezleyebildiğine bakarak ATP sentez hızını belirleyebildiler.
Ayrıca SOMMA araştırmacıları katılımcıların kas biyopsilerine de bakarak, kasları oluşturan lif demetlerini parçalara ayırdılar ve bunları yüksek çözünürlüklü mitokondriyal solunum ölçümü kullanarak incelediler. Bu teknik, araştırmacıların kas lifi demetindeki oksijen tüketim oranına bakmasına ve kas mitokondriyal fonksiyonuna ilişkin kesin bir sonuç elde etmesine olanak tanıdı.
Yapılan ölçümler demansla ilişkili olduğunu da gösterdi
Araştırmacılar, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, ebeveyn eğitimi, vücut kitle indeksi, depresif belirtilerin sayısı, sigara içme durumu ve fiziksel aktivite gibi kas fonksiyonunu potansiyel olarak etkileyebilecek diğer faktörler kontrol edildikten sonra bile çocukluk çağındaki olumsuz olayların etkilerinin önemli kaldığını söylüyor .Yapılan ölçümlerin bilişsel yetenek ve demansla ilişkili olduğunu da gösterdi.