Yaygın olarak hipertansiyon tedavisinde kullanılan rilmenidin ile tedavi edilen hayvanların genç ve ileri yaşlarda yaşam süresini uzattığını ve kalori kısıtlamasının etkilerini taklit ederek sağlık belirteçlerini iyileştirdiğini gösteriyor.
Rilmenidine extends lifespan and healthspan in Caenorhabditis elegans via a nischarin I1-imidazoline receptor
Yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılan ilaçla tedavi edilen genç ve yaşlı Caenorhabditis elegans solucanlar daha uzun yaşadı ve kalori kısıtlamasıyla aynı şekilde çeşitli sağlık belirteçlerinde daha yüksek ölçümler sundu.
Birleşik Krallık’taki Birmingham Üniversitesi’nden moleküler biyogerontolog João Pedro Magalhäes, “İlk defa, rilmenidinin yaşam süresini uzatabildiğini hayvanlarda göstermeyi başardık. Artık rilmenidin’in başka klinik uygulamalara sahip olup olmadığını araştırmaya hevesliyiz.”
1. elegans solucanı araştırmaların gözdesi çünkü genlerinin çoğu genomumuzdaki benzerleriyle benzerlik taşıyor. Ancak bu benzerliklere rağmen hâlâ insanlarla oldukça uzak bir ilişkidir.
Daha ileri testler, kalori kısıtlamasıyla ilişkili gen aktivitesinin, rilmenidin ile tedavi edilen farelerin böbrek ve karaciğer dokularında görülebildiğini gösterdi.
Başka bir deyişle, kalori kısıtlamasının hayvanlarda yarattığı ve sağlık açısından bazı faydalar sağladığı düşünülen bazı değişiklikler, birçok insanın hâlihazırda kullandığı hipertansiyon ilacında da ortaya çıkıyor.
Bu özel kimyasal yapı, gelecekteki yaşam süresini uzatma ve yaşlanmayı yavaşlatma girişimlerinde hedeflenebilir.
Düşük kalorili diyetlerin uygulanması zordur ve saç incelmesi, baş dönmesi ve kemiklerin kırılması gibi çeşitli yan etkilerle birlikte gelir.
Henüz ilk günler ama bu hipertansiyon ilacının düşük kalorili diyetle aynı faydaları sağlamasının yanı sıra vücuda daha az zarar verebileceği düşünülüyor.
Rilmenidin’i yaşlanma karşıtı bir ilaç olarak umut verici bir aday yapan şey, ağızdan alınabilmesi, halihazırda yaygın olarak reçete edilmesi ve yan etkilerinin nadir ve nispeten hafif olmasıdır.
Rilmenidinin gerçek insanlar için yaşlanma karşıtı bir ilaç olarak işe yarayıp yaramadığını anlamak için henüz kat edilmesi gereken uzun bir yol var, ancak bu solucan ve fare testlerindeki erken belirtiler umut verici.
Araştırmacılar “Küresel yaşlanan nüfus göz önüne alındığında, yaşlanmayı biraz da olsa geciktirmenin faydaları çok büyük”