2024 WFH Başkanlık Ödülü, Türkiye Hemofili Derneği ve Prof. Dr. O. Bülent Zülfikar’a Verildi!
Alanında hasta ve hasta yakınları ile sağlık insanlarını biraraya getiren Dünya Sağlık Organizasyonunun en büyük sağlık organizasyonlarından olan Dünya Hemofili Federasyonu (World Federation of Hemophilia – WFH) tarafından 21-24 Nisan 2024 tarihleri arasında Madrid’de düzenlenen WFH 2024 Uluslararası Kongresi’nde; Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar, “Yılın Başkanlık Ödülü”nün sahibi oldu.
Hem sivil toplum kuruluşu (STK) olarak hem de başkanlık makamının birlikte değerlendirmeye alındığı kongrede, bu ödül, toplam 147 ülke arasından bu yıl yalnızca Türkiye’ye – Türkiye Hemofili Derneği’ne verildi.
Ülkemizin tüm illerinde (51 iline bizzat gidilerek, aktif şekilde) yaşayan hastalar ve aileleri ile tedaviye katkı sunan bilim insanları, sağlık hizmeti uygulayıcıları, bürokrat ve endüstri mensubu birey ve kurumlara 30 yılı aşkın süredir verdiği hizmet ve destekten ötürü ödüle layık görülen Türkiye Hemofili Derneği, Prof. Dr. Bülent Zülfikar başkanlığında kalıtsal kanama bozukluğu yaşayan kişilerin hayat kalitelerini iyileştirme adına kararlılığını ortaya koyuyor.
İstanbul’da 2008 yılında düzenlenen 28. Dünya Hemofili Kongresine de ev sahipliği yapmış olan Türkiye Hemofili Derneği; dünyadaki kalıtsal kanama bozukluğu olan hastalardan yaklaşık 140 bin kadarına ve onların yakınlarına “WFH Twining (eşleştirme) Programı” kapsamında, ülkelerin ilgili kuruluş ve tedavi merkezleriyle dayanışma içinde yaptığı sağlık, eğitim ve sosyal amaçlı girişimler, yardımlar ve yerinde uygulamalar, kurslar sayesinde küresel gelişime de katkı veriyor.
“Hastadan-Hastaya uygulamalı hastalık yönetimi ve yaşam becerisi geliştirme” eğitimleri
Türkiye Hemofili Derneği tarafından, ülkemiz ve komşu, kardeş ülkelerdeki –kalıtsal kanama bozukluğu- tanısı alan hastalar ve yakınlarına özel, 5 – 10 gün sürelik olarak düzenlenen kamplarda; gece-gündüz olmak üzere yaşamın çok sayıdaki kesiti üzerinden uzmanlarla birlikte özel tasarlanmış uygulamalı eğitimler veriliyor. 11 binin üzerinde katılımcıyla gerçekleştirilen bu kamplarda, ayrıca sosyal uyum/gelişim öğeleri de göz önünde bulunduruluyor.
Yaklaşık 147 kişiye burs sağlandı
Bugüne kadar, Lisans ve Lisan Üstü seviyesinde eğitimlerini sürdüren 147 Hemofili ve benzeri sorunu olan gence burs desteği veren Türkiye Hemofili Derneği’nin, aynı zamanda kanama bozukluğu yaşayan gençlerin sporda yüzme dalındaki eğitimlerine verdiği destekle, Milli Takım Avrupa’da 3.lük derecesi elde etmişti.
Anne ve Babalar için “Ebeveyn Hastalık Yönetimi” Programı
Derneğin, sağlık çalışanlarına sunduğu eğitim ve çalışma programlarının yanı sıra kanama bozukluğu yaşayan kişilerin ebeveynleri için de psikolojik tedavi uygulamaları, fizyoterapi hizmeti ve beslenme yönetimi desteği bulunuyor.