Bilim adamları tip 1 diyabetin başlangıcını önleyebilecek ve hatta tersine çevirebilecek umut verici yeni bir ilaç geliştirdiler. Deneysel monoklonal antikor ilacı, insülin üreten hücreleri hasardan koruyan bir kalkan görevi görüyor, hatta bazı durumlarda yaşam süresini uzatıyor.
Cell-Surface ZnT8 Antibody Prevents and Reverses Autoimmune Diabetes in Mic
Drug “hides” insulin-producing beta cells in mice
Johns Hopkins Medicine’deki bilim insanları, tip 1 diyabet hastalığının başlangıcını önlemenin, hatta erken aşamalarda onu tersine çevirmenin potansiyel bir yolunu buldular. mAb43 olarak bilinen yeni ilaç, bir dizi hastalığa karşı umut vaat eden deneysel bir tedavi olan monoklonal bir antikordur.
Araştırmacılar tedaviyi tip 1 diyabet gelişimine yatkın olarak yetiştirilen 64 fare üzerinde test etti. 10 haftalıkken farelere haftalık dozlarda mAb43 enjeksiyonu uygulandı ve 35 hafta sonra hepsi diyabet hastası değildi. İlginç bir şekilde, bir fare, antikor tedavisinin başlangıcından önce erken belirtiler gösterdikten sonra hastalığı geçici olarak geliştirdi. Ancak 35. haftaya gelindiğinde o da diyabetik değildi. Ekip, tedavinin erken aşamalarda yakalandığında diyabeti tersine çevirebileceğini düşündürüyor.
mAb43 verilen tüm fareler, fare ömrünün büyük kısmı olan 75 haftalık deney süresinin sonunda hala hayattaydı. Bu, diyabete yatkın olan ancak ilacı almayan ve yalnızca 18 ila 40 hafta yaşayan kontrol farelerine göre oldukça yüksek bir artış.
Daha yakından incelendiğinde ekip, farelerin antikoru almaya başladıktan sonra bağışıklık hücrelerinin beta hücrelerinden geri çekildiğini ve bölgedeki iltihabın azaldığını buldu. Beta hücreleri yavaş yavaş çoğalmaya bile başladı.
Ekip, antikorların beta hücreleri için çok seçici olması nedeniyle, tedavinin uzun süreli kullanım için güvenli göründüğünü ve klinik denemeler yapmadan önce bir insan versiyonunu geliştirmeyi planlıyor.