Sağlık Bakanı Koca, Bilkent’teki Sağlık Bakanlığı binasında, Ulusal Sağlık Hizmetleri Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı’nın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden alındığı halde gelinmeyen randevu sayısının 81 milyon olduğunu açıkladı. Koca, ihtiyacı olan vatandaşın muayene hakkının gasp edilmesinin önüne geçilmesi için, pazartesi günü onaylı randevu döneminin başlayacağını dile getirdi.
Bağışıklama programındaki bütün aşılar Hıfzısahha’da üretilecek, 2028’de tüm aşılar yüzde 100 yerli olacak.
“HPV aşısını biz yerlileştirmek istiyoruz” diyen Bakan Koca, “Bu ayrı yürüyen bir süreç. Tarih versem ilgili firma ile muhatap olurum. Karşımızda 3 firma var” ifadelerini kullandı.
Bakan Koca, muayene süresine ilişkin uygulamalarının 10 dakika olduğunu belirterek, “2 dakika uygulaması söz konusu değil. Anlık olarak dijital ortama düşen görüntü servis edilerek 1-2 dakikada muayene ediliyormuş algısı oluşturuldu. Böyle bir uygulama söz konusu değil” diye konuştu.
Sağlık Bakanı Koca “sağlıkta istenilen sonucun temelde insan kaynağına bağlı olduğunu biliyoruz. Bu sebeple, yakın dönemde yapılanların en önemlisi, tıpta uzmanlık eğitimi talebini artırarak 4 yıl sonra uzman hekim sayımızın 2 katına çıkmasını garanti altına almış olmamızdır. Benzer şekilde yan dal uzmanı hekim sayımızı da yaptığımız bu düzenleme ile önemli ölçüde artırmış olacağız. Çok değil, 4 yıl sonra uzman hekim sayımız, daha rahat hizmet verebileceğimiz seviyeye gelmiş olacak.”
Sağlıkta, yakın dönemde nelerin gerçekleştirildiğine değinen Bakan Koca şunları kaydetti:
-Bunlardan birincisi ve pek çok şeyi kapsayanı Beyaz Reformdur. Bu reform, hekimlerin kamuya geçişi başta olmak üzere pek çok sonucu getirmiştir.
-Dünya’da eşi görülmemiş bir yasayla, Malpraktis davalarına ilişkin sorunlar, yine yakın bir dönemde, kökten çözülmüştür.
-Sağlıkta şiddet yasası sonucunda, şiddet olayları önemli ölçüde azalmıştır.
-Beyaz Kod uygulaması yanı sıra Gri Kod uygulaması pilot uygulama olarak başlatılmıştır. Çalışmalarımız sonucunda Beyaz Kod sayısı 1 milyonda 31’den bir milyonda 14’e inmiştir. Gri Kod uygulanan bölgelerde ise bu düşüş ilave olarak %50’den fazladır.
-Hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın emekliliklerine dair özlük haklarında önemli iyileştirmeler yapılmıştır.
-Sağlık çalışanlarının verdikleri her hizmetin karşılığını aldığı bir teşvik sistemine geçmiş durumdayız.
-Görevi medikal kurtarma olan UMKE çatısı altında, UMKE ATAK adını taşıyan yeni bir birim kurduk. Bu ekipler, medikal arama kurtarma çalışması yapıyor.
-Koruyucu sağlık hizmetlerine verilen önem arttı, kaynaklarımızın yaklaşık üçte birini koruyucu hekimlik için kullandık.
-Uzaktan sağlık hizmeti ile ilgili alt yapı çalışmalarımızı tamamladık ve pilot uygulamaları başlattık. Kronik hastaların takibi, rapor ve reçete yenileme için de bu uygulama sayesinde çevrimiçi hizmet sunmayı planlıyoruz.
-Kısa adı YAŞAM olan Sağlıklı Yaş Alma Merkezlerimizi hayata geçirdik. Uygulamaya 80 yaş üzeri vatandaşlarımızdan başladık. Yaş sınırını aşağı indirerek uygulamayı yaygın hale getireceğiz.
-Evlilik öncesi SMA Taşıyıcı Tarama Programı kapsamında 1 milyon 400 binden fazla çifti taradık.
-Yeni Doğan SMA Tarama Programında 2 milyon 200 binden fazla bebeğimiz için tarama yaptık. Erken tanı, tedavi başarımızın %90’ın üzerine çıkmasını sağladı.
-Aile Diş Hekimliği uygulamasını 3 ilimizde pilot olarak başlattık. 42 Aile Diş Hekimliği biriminde 12 bini aşkın çocuğumuza ve ailelerine ulaştık. -23 Şehir Hastanemizde toplam 34 bini aşkın yatak kapasitesi ile hizmet veriyoruz. -Yatak kapasitesi 15 bini bulacak olan 12 Şehir Hastanemizin yapımı devam etmektedir.
-Kullanılan her yüz kutu ilacın 91’i, değer bazında ise 57’si artık ülkemizde üretiliyor. -Sağlık Vadisini kurma çalışmalarını hızlandırdık.
-Hıfzıssıhha Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Üretim Merkezimizin inşaatını tamamlayarak pilot üretimlere iki yıl içinde başlayabileceğiz. Hedefimiz, ihtiyacımız olan aşıların tamamının Türkiye’de üretilmesidir. 3 aşımız yani Kuduz, Hepatit A ve Suçiçeği aşıları, teknoloji transferi ile artık ülkemizde üretilecek. Bağışıklama programındaki diğer bütün aşılar da Hıfzıssıhha’da üretilecek. 2028’de ise tüm aşılar %100 yerli üretim olacak.
-Tip 1 diyabet hastaları başta olmak üzere, bütün diyabet hastalarımızın kullanabilecekleri sürekli glikoz ölçüm sensörlerini tamamen yerlileştiriyoruz. Klinik değerlendirmesini de tamamlayıp, en kısa sürede hastalarımıza sunacağız.
-Nadir hastalıklar için Hücre ve Gen Terapisi Hastanesini kuruyoruz. Böylece en güncel tedaviyi kendimiz geliştirerek uygulayacağız.
-Bağımlılıkla mücadele için rehabilitasyon amaçlı BAHAR merkezlerini hayata geçiriyoruz. İlki bu yıl Sancaktepe’de hizmete başlayacak. Çok kısa bir sürede tüm büyükşehirlerimiz bu merkezlere sahip olacak. Burada sayamadığım daha birçok düzenleme ve iyileştirmelerle en iyi hizmeti verme gayretindeyiz.
Ulusal Sağlık Hizmetleri Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı
📍Ankara https://t.co/l5ySmN4qbt
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) May 9, 2024