Mide kanseri dünya çapında en sık teşhis edilen ilk beş kanser arasında yer alıyor. Bazı araştırmalar, yüksek miktarda diyet tuzunun mide zarını bozduğunu ve mideyi, iyi bilinen bir risk faktörü olan H. pylori bakterisinin kolonizasyonuna daha duyarlı hale getirdiğini öne sürüyor;
Viyana Tıp Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, sofrada yemeğe tuz eklenmesi ile Birleşik Krallık’taki yetişkinlerde mide kanseri riski arasında bir bağlantı olup olmadığını incelediler.
Araştırmacılar, Yaş ortalaması 56 olan 471 bin 144 kişi için Birleşik Krallık’taki yetişkinler üzerinde yapılan nüfusa dayalı büyük bir çalışma olan Birleşik Krallık Biobank’tan veri elde etti.
Katılımcılara “Yemeğinize tuz katıyor musunuz? Sorusuna; hiçbir zaman, nadiren, bazen, genellikle, her zaman ve cevap vermemeyi tercih ederim yanıtını verebilir. Araştırmacılar ayrıca katılımcıların mide kanseri durumu hakkında da veri topladı.
11 yıllık takip verilerine göre 640 mide kanseri vakası vardı. Demografik, sosyoekonomik ve yaşam tarzı faktörlerinin yanı sıra mevcut koşullar da dikkate alındığında, sofrada yemeğe her zaman tuz kattığını bildiren katılımcıların mide kanserine yakalanma riskinin, hiç tuz eklemeyen/nadiren ekleyenlere göre yüzde 41 daha yüksek olduğu görüldü.
Araştırmacılar, birine sofrada yemeğine ne kadar tuz eklediğini sormanın tıp uzmanlarının tuz alımını ölçmenin basit bir yolu olduğunu söylüyor. Üstelik bu, kolayca bireylerin ve toplumların genel tuz alımını azaltmaya yardımcı olabilecek bir halk sağlığı mesajına da dönüşebilir.
Geniş bir kohort kullanılmasına rağmen vaka sayıları yaş, cinsiyet, etnik köken, H. pylori enfeksiyonu veya sigara içme durumu gibi potansiyel değiştiricilerin etkisini değerlendirecek kadar yüksek değildi. Belirtildiği gibi H.pylori enfeksiyonu mide kanseri için iyi bilinen bir risk faktörüdür.
Birleşik Krallık Biobanks katılımcıları arasında tahmini enfeksiyon yaygınlığı yüzde 0,3 iken Birleşik Krallık genelindeki tahmini yaygınlık yüzde 35,5’tir; bu da H. pylori enfeksiyonunun etkisinin “büyük olasılıkla hafife alındığı” anlamına gelir.
Ayrıca tüm katılımcıların, yedikleri yemeğin tuz içeriğine ilişkin ayrıntılı beslenme verilerinin bulunmaması sorunu da var.