Ana Sayfa Manşet Hamilelik Sırasında Esrar Ve Nikotin Kullanımı Bebek Ölüm Oranını Dört Kat Artırıyor

Hamilelik Sırasında Esrar Ve Nikotin Kullanımı Bebek Ölüm Oranını Dört Kat Artırıyor

OHSU araştırmacıları daha sağlıklı gebelikler için daha fazla araştırma ve daha iyi hasta eğitimi çağrısında bulunuyor.

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi araştırmacıları yeni bir araştırmada, hamilelik sırasında esrar ve nikotin kombinasyonunun, her iki maddenin tek başına kullanımına kıyasla yenidoğanlarda kötü sağlık sonuçları açısından önemli ölçüde daha yüksek riskle ilişkili olduğunu bildirdi.

Çalışmada, hamilelik boyunca her iki maddeyi de kullanan annelerden doğan bebeklerin, gebelik boyutuna göre küçük olma, erken doğum yapma ve hatta ölüm riskinin dört kat daha yüksek olduğu bulundu.

3 milyondan fazla annenin verileri incelendi

Araştırmacılar, esrar ve nikotin kullanımı belgelenen 3 milyondan fazla hamile hastanın hastaneden taburcu verilerini ve yaşamsal istatistiklerini değerlendirdi.

Hiçbir madde kullanmayan kişilerle karşılaştırıldığında, yalnızca esrar veya nikotin kullananlarda bebek ve yenidoğan ölümü, küçük gebelik süresi ve erken doğum oranları daha yüksekti. Ancak hem esrar hem de nikotin birlikte kullanıldığında risk daha da yüksekti.

Bebek ölümü riski dört kat

En dikkate değer olanı, hem esrar hem de nikotin kullananlarda, kullanmayanlara kıyasla dört kat daha yüksek olan bebek ölüm oranıydı. Bu oran, yalnızca esrar veya yalnızca nikotin kullananlarla karşılaştırıldığında neredeyse iki kat daha yüksekti.

Araştırma ekibi, bu bulguların sağlık profesyonellerine gebelik öncesi ve doğum öncesi danışmanlık konusunda, özellikle de iki maddeden en az birini bırakmanın yararları konusunda rehberlik edebileceğini söylüyor. Ayrıca hamile insanları esrar ve nikotinin riskleri konusunda eğitmeye yönelik genişletilmiş çabaları da destekliyorlar.

Ekip “Hamile bireylerin hem esrar hem de nikotin ürünlerini kullanmaktan kaçınmalarını umuyoruz. Bununla birlikte, bireysel koşulların karmaşıklığının bu hedefi zorlaştırabileceğini ve bazı hastalar için kesinlikle gerçekçi olmadığını kabul ediyoruz” dedi

Multidisipliner araştırma ekibinde ayrıca hamilelik sırasında sigara içen ebeveynlerden doğan çocuklar arasındaki olumsuz solunum sonuçlarının nasıl hafifletileceğini araştıran ekip, sigarayı bırakamayan hamile kadınlara verilen C vitamini takviyesinin, çocuklarında solunum yolu fonksiyonunu ve solunum sağlığını önemli ölçüde iyileştirdiğini buldu. İyileşen çocuklar ergenlik dönemine kadar sürekli takip altına alındı.

Hamile hastaları esrar ve nikotin kullanımın zararlarına karşı  eğitmeye devam edeceklerini belirten Ekip, hamilelikleri sırasında sigarayı bırakamayan bireyler için C vitamini takviyesi gibi doğum öncesi müdahalelerin ve diğer tedavi seçeneklerinin uygulanabilirliğini keşfetmeye devam edecek.

OHSU researchers discover vitamin C improves health for children of pregnant smokers

Vitamin C supplements during pregnancy significantly increase and improve airway function, respiratory health through 5 years old