Hindistan’da yapılan araştırmada deniz seviyesinden 2000 m’nin üzerinde yaşayan çocukların, 1000 m’nin altında yaşayanlara göre yüzde 40 daha fazla büyüme geriliği risk altında olduğu görüldü.
Kırsal bölgelerde yaşayan çocuklar en savunmasız grup gibi görünüyor ve bu da araştırmacıları ülkenin engebeli ve dağlık bölgelerindeki beslenme programlarına öncelik verilmesini savunmaya yöneltiyor.
Araştırmacılar, çeşitli girişimlere rağmen, kronik yetersiz beslenmenin neden olduğu çocuklukta büyüme geriliğinin Hindistan’da önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini ve 5 yaşındaki çocukların üçte birinden fazlasını etkilediğini belirtiyor.
Geographical altitude and stunting among children aged under 5 years in India
Diğer ülkelerde da yapılan araştırmalarda yerleşim yüksekliği ile bodurluk arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar, Hindistan’ın ulusal temsili hane halkı anketi olan 2015-16 Ulusal Aile Sağlığı Araştırması’ndan (NFHS-4) elde edilen verilerden yararlandı. Analize ülke genelinden 5 yaşın altındaki yaklaşık 167 bin 555 çocuk dahil edildi.
Araştırmada yükseklik seviyesini kategorize etmek için GPS verileri kullanıldı. Bodurluğu tanımlamak için ise Dünya Sağlık Örgütü (WHO) standardı kullanıldı.
Her 10 çocuktan yedisi kırsal kesimde yaşıyordu
Çalışmada, çocukların çoğu (yüzde 98;164.874) deniz seviyesinden 1000 m’nin altında yaşıyordu; yüzde 1,4’ü (2346) deniz seviyesinden 1000 ila 1999 m yükseklikte yaşıyordu; ve yüzde 0,2’si (335) 2000 metre veya üzerinde yaşıyordu. Her 10 çocuktan yedisi kırsal kesimde yaşıyordu.
Bu çocuklar arasında genel bodurluk yaygınlığı yüzde 36 olup, 18-59 aylık çocuklarda yüzde 41 yaygınlık, 18 ayın altındaki çocuklara yüzde 27 göre daha yüksektir.
Bodurluk üçüncü veya daha yüksek doğum sırasına sahip çocuklarda yüzde 44 ilk doğanlara yüzde 30 göre daha yaygındı. Doğumda küçük veya çok küçük olan çocuklarda yüzde 45 bodurluk oranları daha da yüksekti.
Annenin eğitiminin faktörü yüksek
Araştırmada, annenin eğitim düzeyi arttıkça bodurluk yaygınlığı azaldı. Anneleri hiç okula gitmemiş çocukların oranı, anneleri yüksek öğrenim görmüş çocukların oranının iki katından fazla.
Diğer koruyucu faktörler arasında klinik ziyaretleri, tetanoz aşısı ve demir ve folik asit takviyeleri gibi doğum öncesi bakım unsurları; sağlık tesislerine yakınlık; ve belirli bir kasta veya yerli kabileye ait olmamak.
Yüksek irtifakın iştahı azaltabileceği, dokulara oksijen dağıtımını kısıtlayabildiği ve besin emilimini sınırlayabildiği belirtilen araştırmada, gıda güvensizliği, mahsul veriminin düşük olduğu ve iklimin daha sert olduğu yüksek rakımlarda da daha fazla olma eğilimindedir. Benzer şekilde, beslenme programlarının uygulanması da dahil olmak üzere sağlık hizmeti sunumunun ve sağlık hizmetlerine erişimin de daha zorlu olduğunu öne sürüldü.
Araştırmacılar, sağlık ve beslenme sektörlerinde bodurluğu ele almak için hassas bölgelerdeki yüksek riskli çocuklara odaklanacak şekilde tasarlanmış ortak çabalara ihtiyaç olduğunu belirttiler.
Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişme fırsatına sahip olmasını sağlamak için araştırmanın, kanıta dayalı politikalara ve hedeflenen eylemlere rehberlik etmede anahtar rol oynayacağı kaydedildi