Hafıza ve öğrenmede olduğu kadar zihin sağlığı üzerinde de önemli faydalar sağlayan uykunun, günlük atıkları temizlemeye katkı sunduğu çoğu nörobilimci tarafından kabul ediliyor. Nature Neuroscience adlı hakemli dergide pazartesi günü yayımlanan araştırmada uykunun, beynin temizlik işlerini yerine getirmesini sağladığı teorisine ters düşmekte!
NATURE / Brain clearance is reduced during sleep and anesthesia
Bilim insanları farelerin beynine floresan boya enjekte ederek boyanın sıvı dolu boşluklardan beynin diğer bölümlere nasıl bir hızda geçtiğini gözlemledi. Hayvanları uyanık, uykuda ve anestezi altında inceleyen araştırmacılar, boyanın beyinden temizlenme oranını ölçtü. Uyuyan farelerin beyinleri floresan boyayı uyanık hayvanlardan yüzde 30 daha yavaş temizlerken, anestezi altındakiler yüzde 50 daha yavaştı.
Uyku savunmasız bir hareketsizlik durumudur. Bu güvenlik açığının yol açtığı riskler nedeniyle çoğu araştırmacı, uykunun bazı temel faydalar sağlaması gerektiğini varsayıyor 1 , 2 , 3 . Ancak bunun ne olduğu bir sır olarak kalıyor. Bir öneri, uykunun, uyanık durumda verimli bir şekilde çalışamayan bir süreç olan ‘glifatik’ sistemi kullanarak beyni metabolitlerden ve toksinlerden temizlediğidir 3 , 4 . Bu çekici fikrin önemli sonuçları var. Örneğin, kronik olarak yetersiz uykunun neden olduğu azalan toksin temizlenmesi, Alzheimer hastalığına neden olmasa bile hastalığın alevlenmesine neden olabilir5,6 .
Metabolitlerin ve toksinlerin beyinden nasıl temizlendiği henüz çözülmedi. Anlaşmazlıklar hem anatomik yolları (7 , 8 , 9) hem de temizleme mekanizmalarını (7 , 10 , 11) çevrelemektedir . Glimfatik hipotez, sadece difüzyon yerine sıvının toplu akışının, hızlı göz hareketi olmayan (NREM) uyku 3 sırasında beyin parankiminden çözünen maddeleri aktif olarak temizlediğini ileri sürer .
Raporlama özeti
Araştırma tasarımına ilişkin daha fazla bilgiyi bu makaleyle bağlantılı Doğa Portföyü Raporlama Özeti’nde bulabilirsiniz .