Commission launches the Critical Medicines Alliance to help prevent and address shortages of critical medicines
Ocak 2024’te kurulan Kritik İlaçlar İttifakı (CMA), AB Üye Devletleri, kilit endüstriler, sivil toplum ve bilim camiasından ilgili paydaşları bir araya getiren bir danışma mekanizmasıdır. İttifak, eylem için temel alanları ve öncelikleri belirlemeyi, AB’de kritik ilaçların tedarikini güçlendirmek için çözümler önermeyi ve nihayetinde kıtlıkları etkili bir şekilde önleme ve ele alma çabalarını artırmayı amaçlamaktadır.
İttifak:
- arz güvenliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar;
- ilaçların bulunabilirliğini güçlendirmek;
- AB tedarik zinciri bağımlılıklarını azaltmak.
Bu, Avrupa’da daha dayanıklı ve sürdürülebilir bir ilaç endüstrisinin oluşmasına ve vatandaşlar için daha güvenli ilaç tedarikine katkıda bulunacaktır .
Tedarik güvenliğini güçlendirmek için İttifak, kıtlıkları ele almak ve önlemek için stratejik öneriler geliştirecektir .
Asyalı üreticilere aşırı bağımlılığın sona ermesi
AB, Avrupa’nın ilaç tedariklerini güvence altına almak için Kritik İlaçlar Yasası oluşturmayı düşünüyor. Avrupa, bölge kıtlıklarla ve Çin’e bağımlılıkla mücadele etmeye çalışırken kritik ilaçlarla ilgili yasalarını ve politikalarını hızla gözden geçiriyor. 2023/24’te AB, Kritik İlaçlar İttifakı’nı başlatırken, Avrupa İlaç Ajansı ülkelerin kıtlıklarda iş birliği yapması için bir “dayanışma mekanizması” başlattı.
Avrupa Komisyonu’nun yeniden seçilen başkanı Ursula von der Leyen, 18 Temmuz 2024’te AB ilaç sektörünü etkileyecek iki yasa önerdi: Biri rekabet gücünü artırmayı hedeflerken, diğeri olan Kritik İlaçlar Yasası, bölge dışından tedarik edilen ilaçlara ve bileşenlere olan bağımlılığı azaltarak ilaç kıtlığıyla mücadele etmeyi amaçlıyor.
Von der Leyen’in duyurusu, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi’nin (EESC) Aralık 2023’te yaptığı, AB’nin ithal aktif ilaç bileşenlerine (API’ler) ve Asya’dan bitmiş ilaçlara aşırı bağımlılığı konusunda uyarıda bulunan ve küresel olarak Çin’in en büyük tedarikçi olduğu bir Yasa önerisine dayanmaktadır. EESC, ilaç kıtlığı Avrupa genelinde artarken, AB’nin tedarik zinciri kesintilerine, fiyat oynaklığına ve potansiyel jeopolitik risklere karşı dayanıklılığı konusunda endişelerini dile getirdi.
Ancak, önerilen mevzuat hakkında belirli bir kamu eylemi yapılmadı. Bağımsız bir Kritik İlaçlar Yasası olup olmayacağı belirsiz. Ancak, standart Avrupa Komisyonu zaman çizelgelerine göre, taslak bir sürüm tahmini 12 ila 18 ay içinde hazır olabilir.
Eylül 2024’te Avrupa İlaç ve Eczacılık Örgütü (MfE), Kritik İlaçlar Yasası’nın beş temel zorluğun ele alınmasını talep etti: tamamı için kaynağa bknz