ABD’de Corona Vakalarının Yarısı Omicron Alt Varyantları / VOA
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 25 Haziran itibarıyla Omicron’un hızlı yayılan BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının toplamının, ABD’deki Corona virüsü vakalarının yaklaşık yüzde 52’sini oluşturduğunu açıkladı.
İki alt varyant, 18 Haziran haftasında Amerika’daki vakaların üçte birinden daha fazlasını oluşturuyordu.
Mart ayında Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) izleme listesine eklenen bu iki alt varyant, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi tarafından da endişe verici değişkenler olarak tanımlandı. tamamı için başlığı tıklayınız.
Omicron: Yeni varyantlar Türkiye’yi etkiler mi?
Emre Eser-DW
Zayıflatılan önlemlerin gölgesinde yeni Omicron varyantları Avrupa’daki vaka sayılarının hızla yükselmesine neden oluyor. Almanya, İngiltere, Fransa, Portekiz ve İspanya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri bu yükselişten etkileniyor.
Uzmanlara göre son yükseliş dalgasının temelinde diğer varyantlardan daha bulaşıcı olan BA.4 ve BA.5 isimli Omicron varyantları bulunuyor.
Peki Türkiye bu son yükseliş dalgasından etkilenir mi?
DW Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, şu an panik olmayı gerektirecek bir durumdan söz edilemeyeceğini, ancak Avrupa ülkelerinde yaşanan vaka artışlarının yakın zaman sonra Türkiye’de de kendisini güçlü şekilde hissettireceğini belirtiyorlar.
Artış Türkiye’ye de yansıyacaktır / DW
Yakın zamana kadar ABD, İngiltere ve Portekiz’deki yayınlarda ve istatistiklerde yeni varyantlardan kaynaklanan vaka artışlarının gözlemlendiğini söyleyen Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, “Artık Avrupa ülkelerinde vaka ve ölüm oranlarının arttığını görüyoruz. Elbette bu artış Türkiye’ye de yansıyacaktır” diyor.
Omicron’un BA.4 ve BA.5 versiyonlarında bir ay önce başlayan artış olduğuna değinen Ergönül, “Bunu yakından takip ediyoruz. Avrupa ülkeleri içinde de bir yayılım var. Türkiye’de de son bir aydır vakalar var. Ancak bu vakaların çoğu hafif seyrediyor. Bir de bu vaka artışlarını daha önceki verilerde gördüğümüz gibi takip edemiyoruz. Zira bunların kayda geçmesi gerekiyor. PCR testi pek yapılmıyor onun yerine sadece risk grubunda olanlar antijen testi yapıyor ama o da kayda geçmiyor” ifadelerini kullanıyor.tamamı için başlığı tıklayınız.