Deprem bölgesinde yaşayan engelli çocuklara destek olmak amacıyla AbbVie Türkiye’nin koşulsuz katkıları ve Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı iş birliği ile Hatay Antakya’da bulunan İSO Yaşam Kenti’nde “Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Birimi” hizmete açıldı. Bugüne kadar yaklaşık 1.100 seans fizyoterapi, özel eğitim ve psikolojik danışmanlık desteği verilen proje 2024 yılında da devam edecek.
Şubat ayında yaşanan yıkıcı Kahramanmaraş deprem felaketinin ardından bölgede yaşamın yeniden normale dönebilmesi için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Sağlık alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden AbbVie Türkiye de ilk günden bu yana gerçekleştirdiği çalışmalar ve sivil toplum kuruluşları ile yaptığı çeşitli iş birlikleri ile birçok etkinlik ve yardım kampanyası ile ihtiyacı olan bölgelere desteğini sürdürüyor.
AbbVie Türkiye son olarak Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın (TSÇV) deprem bölgesinde yaşayan engelli ve deprem sonrası engelli kalmış çocukların yaralarını sarmak için Hatay Antakya’da açtığı “Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Birimi”ne koşulsuz destek sağlıyor. Proje kapsamında İstanbul Sanayi Odası’nın Antakya’daki geçici barınma alanı olan, 1.000 konteyner ve 4.000 kişilik nüfusa sahip Antakya İSO Yaşam Kenti’nde 30 Mayıs’ta hizmete giren Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Birimi’nde serebral palsili çocuklara, gelişimsel sorunları olan risk altındaki bebeklere, deprem nedeniyle travmalara bağlı engele sahip olan çocuklara yerinde özel eğitim, fizyoterapi ve psikolojik destek veriliyor. Bugüne kadar merkezde 638, kırsal alanda yaşayan engelli çocuklara da “Mobil Araç” ile evlerine gerçekleştirilen ziyaretlerle 481 seans olmak üzere toplam 1.119 seans fizyoterapi, özel eğitim ve psikolojik danışmanlık desteği verildi.
Yönetim ekipleri hem Rehabilitasyon Birimi’ni ziyaret etti hem de konteyner kentteki okullara destek oldu.
AbbVie Türkiye ve Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) yöneticileri 2 Ekim’de Antakya’ya giderek İSO Yaşam Kenti Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Birimi’ni ziyaret etti. TSÇV’nin bölgedeki yetkililerinden rehabilitasyon merkezi, burada verilen hizmetler ve projenin geldiği son nokta hakkında bilgi alan ekip, ardından yaklaşan kış öncesinde bölgedeki çocukların kışlık ihtiyaçlarına destek olmak amacıyla ihtiyaç kitleri hazırladı ve konteyner kentte bulunan Haydar Musaloğlu İlkokulu ve Beyhan Gencay Ortaokulu öğrencilerine dağıttı.
AbbVie Türkiye Genel Müdürü Mete Hüsemoğlu, “Böyle büyük afetlerin etkileri maalesef uzun vadeli oluyor, yaraları sarmak zaman alıyor. AbbVie Türkiye olarak depremi duyduğumuz ilk andan itibaren bölgeye ve depremden etkilenen vatandaşlarımıza maddi ve manevi destek olmak için seferber olduk. Bundan sonraki süreçte de bölgedeki vatandaşlarımızın yanlarında olmayı bir borç biliyoruz. Yaptığımız araştırmalar ve sivil toplum kuruluşları ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde afet bölgelerinde yaklaşık 712 bin fiziksel ve zihinsel engelli vatandaşımızın yaşadığını öğrendik. Zor koşullarda yaşamlarını sürdüren ve tedavi desteğine güçlükle ulaşan depremzede çocuklarımıza yardımcı olabilmek için AbbVie Türkiye olarak Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ile iş birliği yaptık. Konteyner kentte depremden etkilenen engelli çocuklarımızın geleceğe umutla ilerleyebilmelerine katkıda bulunabilmek hepimizi çok mutlu ediyor. 2024 yılında da bu projeye desteğimizi sürdüreceğiz. Önümüzdeki dönemde de depremzede vatandaşlarımızın yanında olmak, devam eden ya da ortaya çıkacak yeni ihtiyaçlarına destek olmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı adına deprem bölgesindeki çalışmalarına ilk günden beri destek olan AbbVie’ye teşekkürlerini sunan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin de “Depremden hemen sonra bölgedeki engelli dağılımını haritaladık ve gelen ihtiyaçları karşılamak üzere kısa, orta ve uzun vadeli projeler oluşturduk. Bölgedeki rehabilitasyon merkezlerinde yıkıcı hasar meydana geldiğini öğrendikten sonra engelli bireylerin rehabilitasyon süreçlerinden mahrum kalmaması ve hayat konforlarının olumsuz etkilenmemesi için bölgedeki üç hizmet birimimiz ve mobil hizmet aracımızla hizmet vermeye başladık. AbbVie’nin koşulsuz desteğiyle İSO Yaşam Kenti’nde kurduğumuz Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Birimi’nde Mayıs ayından bu yana hizmet vermeye devam ediyoruz. Aynı zamanda kırsal bölgelerde kendi imkânları ile kurdukları yaşam alanlarında hayatlarını sürdüren engelli bireylerin ve ailelerinin ihtiyaçlarını yerinde karşılamak üzere devreye aldığımız mobil hizmet aracımızla aileleri ziyaret ediyor ve gerekli durumlarda hizmet birimlerimize transferini sağlıyoruz. Aldığımız desteklerle etki alanımızı genişletmek en büyük hedefimiz” diye konuştu.