Amerika Birleşik Devletleri’nde halk sağlığına ilişkin tavsiyelerde bulunan bir uzmanlar grubu, kadınların meme kanseri taraması için düzenli olarak mamografi çektirmeye başlama yaşının 50’den 40’a düşürülmesi gerektiğini bildirdi. Uzmanlara göre bu değişiklik sayesinde binlerce kadının hayatı kurtarılabilir. / euronews
ABD hükümeti destekli Önleyici Hizmetler Görev Gücü salı günü yaptığı açıklamada ayrıca, 40 yaşından itibaren başlaması gereken meme kanseri taramasının her iki yılda bir düzenli olarak yapılması tavsiyesinde de bulundu.
Mamografi testine başlama yaşının 40’a düşürülmesiyle yüzde 19 oranında daha fazla hayat kurtarılabileceğini belirten uzmanlar açıklamada, “Siyahi kadınların meme kanserinden yaşamını yitirme olasılığı beyaz kadınlara göre yüzde 40 daha fazla ve siyahi kadınlar ölümcül kanserlere sıklıkla genç yaşlarda yakalanıyor.” ifadelerini kullandı.
Meme kanseri ABD’de kadınlar için en ölümcül ikinci kanser türü. Sağlık Bakanlığı’na göreyse, Türkiye’de kadınlarda en sık görülen ve en ölümcül kanser türü meme kanseri.
ABD gibi birçok ülkede düzenli olarak mamografi çektirmeye 50 yaşından itibaren başlanması öneriliyor. 40 ila 50 yaşlarındaki kadınlara ise mamografi çektirip çektirmeyeceklerine aile geçmişlerine ve risk faktörlerine bakarak bireysel olarak karar vermeleri tavsiye ediliyor.
Önleyici Hizmetler Görev Gücü’nün yeni önerileri, ailesinde meme kanseri öyküsü olanlar ya da meme dokusu yoğunluğu yüksek olanlar da dahil, meme kanserine yakalanma riski ortalama düzeyde olan her kadın için geçerli. tamamı için kaynağa bknz