USC araştırmacıları, ergenlik döneminde yüksek yağlı, yüksek şekerli bir diyetle beslenen farelerin hafıza bozukluğu yaşadığını keşfetti.
Ekip, özellikle beynin önemli bir gelişme gösterdiği ergenlik döneminde benzer yağla dolu, şekerli bir Batı diyeti uygulayan genç insanlar için bunun ne anlama gelebileceğini merak etti.
Western diet consumption impairs memory function via dysregulated hippocampus acetylcholine signaling
Diyetin farelerin asetilkolin seviyeleri üzerindeki etkisini takip ederek ve fareleri bazı hafıza testlerinden geçirerek diyet ve hafıza arasındaki önemli ilişki hakkında daha fazla bilgi edinebildiler.
Bellek Bozukluğuna İlişkin Deneysel Bulgular
Araştırmacılar, yağlı, şekerli bir diyet uygulayan bir grup farenin ve kontrol grubundaki farelerin asetilkolin düzeylerini, hafızalarını test etmek için tasarlanmış belirli görevlere verilen beyin tepkilerini analiz ederek izlediler.
Ekip, otopsi sonrası farelerin beyinlerini asetilkolin seviyelerinde bozulma belirtileri olup olmadığını inceledi.
Hafıza testi, farelerin farklı konumlardaki yeni nesneleri keşfetmesine izin vermeyi içeriyordu. Günler sonra araştırmacılar, yeni bir nesnenin eklenmesi dışında neredeyse aynı olan fareleri sahneye yeniden soktular. Abur cuburla beslenen fareler daha önce hangi nesneyi nerede gördüklerini hatırlayamadıklarını gösterirken, kontrol grubundaki fareler aşinalık gösterdi.
Ekip, abur cuburla beslenen farelerdeki hafıza hasarının, asetilkolin salınımını tetikleyen ilaçlarla tersine çevrilip çevrilemeyeceğini inceledi. PNU-282987 ve karbakol adlı iki ilaç kullandılar ve Alzheimer hastalığında bozulan ve hafızayı kontrol eden beyin bölgesi olan hipokampusa doğrudan verilen tedavilerle farelerin hafıza yeteneğinin geri kazanıldığını buldular. Ancak bu özel tıbbi müdahale olmadan Kanoski, ergenlik döneminde abur cubur diyetinden kaynaklanan hafıza sorunlarının nasıl tersine çevrilebileceğini bilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu kaydedildi.