Ana Sayfa Tıp&Sağlık Acil Durumlar İçin Enjekte Edilebilir Kalp Uyarıcısı Geliştirildi

Acil Durumlar İçin Enjekte Edilebilir Kalp Uyarıcısı Geliştirildi

Enjekte Edilebilir Kalp Pili Kalp Atışlarını 5 Gün Boyunca Düzenliyor Ve Sonra Çözülüyor

Yeni bir enjekte edilebilir geçici kalp pili acil bir durumda kalp aritmisini düzeltmeye yardımcı olabilir. Bu nanopartikül jel, vücutta zararsız bir şekilde çözülmeden önce kalbin elektrik sinyallerini beş güne kadar düzenleyebilir.

Elektriksel darbeler kalbin sabit bir ritimde atmasını sağlar, ancak bazen kontrolden çıkabilir ve çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz atabilir. Buna aritmi denir ve tedavi edilmezse, özellikle acil durumlarda bir dizi komplikasyona neden olabilir ve potansiyel olarak ölümcül olabilir. Defibrilatörler ve cerrahi olarak yerleştirilen kalp pilleri ritmi tekrar düzene sokabilir, ancak bunlar her zaman elinizin altında olmayabilir.

In situ assembly of an injectable cardiac stimulator

İlk yardım çantalarında taşınabilecek  

Lund Üniversitesi’ndeki araştırmacılar artık ilk yardım çantalarının vazgeçilmezi olabilecek çok daha taşınabilir bir alternatif geliştirdiler. Temelde, nanopartiküller içeren bir solüsyon enjekte eden, insan saçından daha ince, ultra ince bir iğneye sahip bir şırıngadır. Bu, dokuyla temas ettiğinde, elektriksel olarak iletken bir polimer hidrojel oluşturur.

Fikir, gerektiğinde, bunun aritmisi olan bir hastanın göğsüne enjekte edilebilmesi ve burada kalbin etrafında bir tür elektrot oluşturmasıdır. Ekip, “enjeksiyonun minik iğne ucu kadarlık noktası, cep telefonu gibi harici bir cihaz için bir temas noktası görevi görür. Bu, EKG ölçümlerinin alınmasına ve kalp atışlarını düzenlemek için kalbin düşük güçlü elektrikle uyarılmasına olanak tanır.”

 

Cerrahi işlem gerektirmiyor

Ekip, nanopartikül jelinin aritmiyi beş güne kadar düzeltebilmesi gerektiğini ve bunun hastanın daha kalıcı bir tedavi için hastaneye gitmesi için yeterli zamanı sağlaması gerektiğini söylüyor. Daha sonra jel vücut tarafından doğal olarak atılıyor, bu yüzden cerrahi olarak çıkarılması gerekmiyor.

Enjekte edilebilir kalp pili zebra balığı ve tavuk embriyolarında test edildi ve tasarlandığı gibi çalıştığı görüldü. Jel, kalbe yapışmasını sağlayan bir kıvamdaydı, ancak kalp atışlarını olumsuz yönde etkilemiyordu. Önemlisi, ekip, jel yerindeyken veya çözüldükten sonra test deneklerinde herhangi bir toksisite veya davranış değişikliği gözlemlemedi.

Bir sonraki adım, onu daha çok insana benzeyen domuzlar gibi daha büyük hayvanlar üzerinde test etmek. Ekip, nihayetinde kalp pilini çalıştırabilen bir mobil uygulama geliştirmeyi planlıyor.