Bilim insanları geleneksel enjeksiyonlarla yapılan aşılara göre çok daha fazla bağışıklık sağlayan acısız mikro-iğne aşı bantları geliştirdi. Aşı bantları iğnenin insanlarda yarattığı korku engellenirken, sadece bir bantla ilaç deri altına iletilebilecek.
Oğuz Sezgin/Gerçek Bilim
Mikro-iğne bantları yıllardır geliştirilse de seri üretiminde bazı sıkıntılar yaşanmaktaydı. Fakat yeni geliştirilen sürekli sıvı ara yüzlü üretim (CLIP-continuous liquid interface production) adı verilen 3D baskı tekniğiyle mikro-iğne üretimindeki problemler çözülebiliyor. UV ışık ve özel bir reçine sayesinde yapılan 3D basımla; boyut, şekilde ve iğne aralığı tutarlı bantlar üretilebiliyor. Böyle seri üretimdeki dengesizlikler engellenebiliyor.
“Bizim yöntemimiz sayesinde 3D baskıyla doğrudan mikro-iğne basabiliyoruz. bu sayede performans ve maliyet açısında en iyi mikro-iğneleri üretebiliyoruz,” diyor North Carolina Üniversitesi’nden(Chapel Hill) mikrobiyolog Shaomin Tian. Bu mikro-iğne bantlarını kullanmak çok kolay olduğundan, hasta kendi kendine kolayca ve acısız aşı yapabilir. Böylece hastaneye veya eczaneye gitmeye gerek kalmıyor. Mikro-iğne bantlarının iğneleri çok kısa ve doğrudan deri altına(transdermal) uygulandığından, geleneksel aşılar gibi subkutan olarak uygulanmıyor. Böylece ilaç doğrudan cilt immün hücrelerine aktarılıyor ki, bu aşılar için mükemmel. Daha verimli bir ilaç taşıma sistemi sayesinde, dozajlar düşürmek mümkün. Farelere yapıştırılan bantların geleneksel enjeksiyon yöntemine göre 50 kata kadar daha fazla T hücresi ve antijen spesifik antibadi tepkisi ürettiğini buldu.
“Aşı modeli komponentleri kullanılarak, 3D basılmış mikro-iğne aktarımının ciltte yük birikimini iyileştirerek, immün hücrelerini aktive ettiğini ve geleneksel aşı yöntemlerine göre daha fazla sıvısal ve hücresel immün tepkisi geliştirdiğini gösterdik,” diyor araştırmacılar.
Araştırmacılar bu tasarımın grip,kızamık,hepatit ve hatta COVID-19 aşıları için kullanılabileceğini ifade ediyor. Ayrıca bu aşı için özel bir taşıma ya da soğutucuya ihtiyaç olmadığından sevkiyatı kolaylaştırabilir.
Araştırma PNAS dergisinde yayınlandı.
Kaynak: https://www.sciencealert.com/this-tiny-vaccine-patch-could-prompt-stronger-immune-responses-than-a-needle