İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) 2022 yılı Olağan Genel Kurulu, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, İKMİB Genel Kurul Üyeleri, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Genel Sekreteri Dr. S. Armağan Vurdu’nun yanı sıra Ticaret Bakanlığı ile TİM temsilcilerinin katılımıyla 14 Nisan 2023 tarihinde Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirildi.
2022 yılında gerçekleştirdiği 33,6 milyar dolarlık rekor ihracat ile Türkiye’nin en fazla ihracat yapan sektörü olmayı başararak zirveye yükselen kimya sektörü, ihracatta yüzde 32 büyüyerek Türkiye’nin toplam ihracatındaki payını yüzde 13,2’ye çıkardı. Kimya sektörünün ve İKMİB’in 2022 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği İKMİB Olağan Genel Kurul Toplantısı 14 Nisan 2023 tarihinde Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirildi. Genel Kurul’da, İKMİB tarafından tahsil edilecek nispi aidat oranının on binde dörtten on binde ikiye düşürülmesi konusu tekrar gündeme getirilerek yeniden karar alındı. Kararın Ticaret Bakanlığı ve TİM’in onayının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Adil Pelister: “2024 yılında Uluslararası Kimya Şurası’nı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz”
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, geçen yıl Seçimli Olağan Genel Kurulda İKMİB üyelerinin desteği ile ikinci dönem için Başkan seçilerek Yönetim Kurulunu oluşturduklarını hatırlattı. İlk günden bu yana dur durak bilmeden kimya sektörünü hak ettiği noktaya taşımanın gayreti içerisinde olduklarının altını çizen Pelister, “Göreve geldiğimizde toplam ülke ihracatında üçüncü sırada bulunan kimya sektörümüzün hepimizin desteği ile kalıcı ikinciliğe ve çoğu zaman da birinciliğe yükselmesi için çaba sarfettik ve bunu hep birlikte başardık. 2022 senesini 33,6 milyar dolarlık ihracatla ülkemiz sektörleri arasında en fazla ihracat yapan sektör olarak, birinci olarak kapattık. Son 5 yılda yüzde 92 büyüme başarısı göstermiş bulunuyoruz. 2022 yılında 232 ülkeye ihracat yaparak bu alanda da sektörel bazda birinci olduk. 2018 yılında sektör olarak kilogram başı ihracat değerimiz 0,89 dolar iken 2022 yılı itibariyle bu rakamı 1,16 dolara yükseltmeyi başardık. 2030 vizyonu çerçevesinde ihracatımızı 50 milyar doların üzerine çıkarma hedefimizi de inşallah hep birlikte gerçekleştireceğiz. Bu amaçla da en geç 2024 yılı içinde 2030 Kimya sanayi strateji belgemizi de oluşturabilmek maksadıyla uluslararası kimya şurası organize etmeyi planlıyoruz” dedi.
“Nispi aidatın on binde ikiye düşürülmesi kararımızda ısrarcıyız”
Geçen yılki Seçimli Olağan Genel Kurulda alınan karar ile on binde dörtten on binde ikiye düşürülen nispi aidat süreci hakkında bilgi veren Pelister, “Biz geçen seneki genel kurulumuzda aldığımız aidatların düşürülmesi kararımızda ısrarcı olduğumuzu göstermek amacıyla bir kere daha konuyu bu seneki Genel Kurulumuzda görüşerek kararımızla ilgili hassas ve talepkar tutumumuzu göstermek istedik. Bu sebeple aidat konusunu bu genel kurulda da tescillemiş olacağız diye düşünüyoruz” dedi.
“Deprem bölgesine desteğimizi sürdüreceğiz”
6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizin 11 şehrini etkileyen bir deprem felaketi ile karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Pelister, “Depremde vefat eden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza bir kez daha acil şifalar diliyorum. Üyelerimizin cömert katkılarıyla felaket bölgesinin yaralarını sarmak için olağanüstü çaba gösterdik ve halen de bu çabamız devam ediyor. Depremin ilk günlerinden itibaren bölgeye yardımları organize ettik. Sahra eczaneleri kurduk. İlaç, medikal ve tıbbi malzeme, dezenfektan, temizlik ve hijyen kitleri yolladık. Plastikten Mutfak eşyaları yolladık. Oyuncak ve barınma için konteynerler yolladık.
Ve bu desteklerin yüzde 90’nını İkmib yönetimimizdeki arkadaşlarımızın katkıları ile yaptık. Ayrıca deprem bölgesindeki kimya sanayimizin yeniden ayağa kalkabilmesi için bu çabalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.
“Yakın zamanda Kimya Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planımızı ihracatçılarımızla paylaşacağız”
İKMİB’in 2022 yılı faaliyetlerini değerlendiren Pelister şöyle devam etti: “367 katılımcı firmamızla 10 fuar milli katılım organizasyonu gerçekleştirdik. 9 adet info standımızı çeşitli uluslararası fuarlarda kurarak milli kimya sektörümüzü tanıtabilmeyi amaçladık. Türkiye ve 7 ayrı ülkede, içlerinde B2B etkinlikleri de oluşturduğumuz 17 tanıtım, ticaret ve satın alma heyeti organize ettik. 136 firma ile ayrı ayrı kırılımlarda 5 farklı Ur-Ge projesi oluşturduk. Alt sektörlerimizle birlikte çeşitli çalıştaylar, seminerler, alt çalışma grubu toplantıları ile sektörel komite toplantılarımızı düzenli olarak gerçekleştirdik. 2021 yılında kimya sektörümüzde en çok ihracat yapan firmalarımızı ödüllendirdiğimiz geleneksel ihracatın yıldızları toplantımızı gerçekleştirdik. 2022 yılında birliğimizce 596 yeşil pasaport işlemi tamamlandı. Son olarak boya sektörümüzü yarınlara taşıyacak olan Türkiye Boya Sektörü Sürdürülebilirlik Raporu’nu son derece nitelikli bir çalışmayla bitirerek sektörümüzün faydasına sunduk. Sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalarımız ayrıca devam ediyor. Yakın zamanda Kimya Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planımızı da nihayete erdirerek ihracatçılarımızla paylaşacağız.”