Yeni bir araştırmada, yapılan ağırlık egzersizlerinin kasları kuvvetlendirerek Alzheimer semptomlarının başlamasını geciktirmeye yardımcı olabileceğini ortaya çıkardı.
Federal São Paulo Üniversitesi ve Brezilya’daki São Paulo Üniversitesi’nden araştırmacılar, kasların bir ağırlığa veya kuvvete karşı çalıştırıldığı direnç eğitiminin, demans hastalarının beyinleri için önemli sonuçlara sahip olabileceğine dair güçlü kanıtlar ortaya çıkardılar.
Fareler dört haftalık direnç egzersizine tabi tutuldu
Alzheimer’lı bireylerde görüldüğü gibi, beyinde beta-amiloid plaklarının birikmesine neden olan genetik mutasyona sahip fareler, mutasyona sahip olmayan farelerle karşılaştırılmadan önce, merdiven ve ağırlıkları içeren dört haftalık bir direnç egzersizi eğitim programına tabi tutuldu.
Egzersizden sonra plak oluşumu azalmakla kalmadı, ağırlık antrenmanı yapan farelerin plazmasındaki kortikosteron hormonu seviyeleri, kontrol grubundaki farelerdeki plazma seviyelerine benzedi. Kortikosteron, vücut stres altındayken üretilen ve daha önce Alzheimer ile bağlantılı olan insanlarda kortizole eşittir.
Beta-amiloid plaklı fareler kaygı için test edildi
Alzheimer hastalığı ve diğer bunama biçimleri farelerde gezinme ve huzursuzluğa neden olabileceğinden, ekip ayrıca beta-amiloid plaklı fareleri kaygı için test etti.Burada yine direnç eğitimi yardımcı olmuş gibi göründü.
Fare ve insan fizyolojisi arasındaki potansiyel farklılıkları akılda tutmanın yanı sıra, protein plaklarının Alzheimer’da oynadığı kesin rol hala tartışılıyor ve direnç eğitiminin bunama hastaları için sağlayabileceği faydaların kapsamı konusunda tartışmaya yer bırakıyor.
Özellikle yaşlandıkça, direnç eğitiminin birkaç dezavantajı olduğu belirtilen çalışmada, kas kütlesi ve gücünü, kemik yoğunluğunu artırıp, dengeye yardımcı olduğu ve günlük görevlerin yapılmasını kolaylaştırdığı kaydedildi.
Bu tür aktivitelerin demansa karşı koruma sağlamanın yanı sıra semptomları hafifletebilecegi ve aynı etkilerin insanda da etkili olabilecegi belirtildi.