Biontech şirketinin ürettiği covid 19 aşılarının buzdolabında 2-8 derece sıcaklık aralığında saklanma süresinin 1 ay olduğunun açıklanmasının ardından Sağlık bakanlığı aşıların Aile sağlığı merkezlerinde de uygulanması konusunda bazı illerimizde çalışma başlatmıştır.
6 Haziran Pazar günü yapılan Zoom toplantısı ile aşının uygulama şekli İllerimizden seçilen bazı aile hekimlerine anlatılmıştır.
Aile hekimleri aşı randevularını açmasına rağmen yaklaşık 1 aydır sinovac covid 19 1. Doz aşı randevularında sıkıntılar yaşanmaktaydı.
Sağlık Bakanımızın açıklamalarından öğrendiğimiz kadarıyla ;
bir süre daha Sinovac aşı miktarında sorunlar yaşanması kuvvetle muhtemeldir.
Biontec aşı anlasmalarının yapıldığını ve Ülkemize aşı sevkiyatının belirli periyotlarda geleceğini de bu açıklamalardan öğrendik.
Aile hekimleri olarak aşılamanın önemine inanıyor ve bir an önce çok sayıda kişinin aşılanmasını önemsiyoruz.
Bu konuda aşılama gündeme geldiğinden beri çok sayıda aşı alınmasını ve yurt dışı örneklerinde olduğu gibi aşı merkezleri kurulmasını , ayrıca öğretmenlerin de okullarında hızla aşılanmasını önermiştik.
AHEF olarak bu önerimizi tekrar ediyoruz.
Kısa sürede çok daha fazla insanı aşılamanın yolu etkin ve verimli aşılama uygulamasıdır. Aşı merkezleri ile kısa sürede toplumsal bağışıklık sağlanabilir.
Ancak bu planlamalar yapılana kadar Aile sağlığı merkezilerinde aşılama yapmamız isteniyorsa; eksiklerimizin giderilmesi, taleplerimizin karşılanması gerektiğininin de altını çiziyoruz.
Sağlık Bakanımıza sesleniyoruz.
Biz Aile hekimleri pandemide üzerimize düşeni fazlası ile yapıyoruz.
Siz de üzerinize düşeni yapın bizi görmezden gelmeyin.
1 -Aile sağlığı çalışanı bulunmayan birimlerin aşı uygulama döneminde görevlendirmeler ile desteklenmesi, pandemi sonrası dönemler için muvafakatname konusunda mevcut kurallar gözden geçirilerek birimlerin aile sağlığı çalışanı açığının kapatılması,
2 -Aşı ile ilgili keskin atık kabı, enjektör ve sarf malzemeleri Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilmelidir.
Aşının dağıtımı ve lojistigi gibi konuların özenli ve eksiksiz yapılması,
3-Aile hekimlerinin kendisine kesin kayıtlı hastaların aşı randevusunu alması, misafir ya da tatile giden kişilerin aşı uygulamasının yalnızca hastanelerde randevu ile olması,
4 – Söz verilen ancak Aile hekimlerine şartlı ve 3 aylık yapılan ek ödemenin, 13 ay olarak şartsız şekilde yapılması ve bu ödeneklerin miktarının, hastane ve ilçe sağlık müdürlüğü hekimlerine yapılan ödeme miktarından az olmayacak şekilde planlanması,
5 -Aşı randevu saatlerinde, aile sağlığı merkezlerinde yalnızca aşı uygulaması yapılması ve temiz aşı saati uygulamasının kamu spotu ve basın yoluyla halkımıza duyurulması,
6- Aile hekimlerinin yaptığı çalışma planı ve aşı randevularına hiçbir şekilde müdahalede bulunulmaması ,
7- Aile hekimliği ile ilgili alınacak tüm kararlarda sahanın temsilcisi olan AHEF’in önerilerinin alınması sağlanmalıdır.
Ülke genelinde uygulama birliğinin hayata geçirilmesi, aile hekimlerinin haklarının teslim edilmesi, sağlık çalışanları arasında ayrımcılığın ortadan kalkarak adaletin tecellisi öncelikli talebimizdir.
AHEF Yönetim Kurulu