Ana Sayfa Hukuk&Etik AHEF Sağlık Çalışanlarının Artan Virüs Yüküne Dikkat Çekti

AHEF Sağlık Çalışanlarının Artan Virüs Yüküne Dikkat Çekti

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan

VAKA SAYILARI HIZLA ARTIYOR SAĞLIK ÇALIŞANLARI KORUMA ALTINA ALINMALI

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2.Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan “AHEF olarak işveren olan Sağlık Bakanlığı’nın koruyucu ekipman, düzenli test, esnek çalışma, kontrol testi gibi önlemleri alıp hukuki yükümlüklerini yerine getirmesini talep ediyoruz” dedi.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, Covid 19 salgınının ülkemizde ve dünyada en çok tehlike altında olan kişilerin vakalar ile direk temastaki sağlık çalışanlarıdır diyerek sağlık çalışanlarının diğer insanlardan farklı olarak defalarca temaslı ya da pozitif vakalarla karşılaştıkları için virüs yüklerinin arttığını vurguladı.

Dr. Yusuf Eryazğan, “Virüs yükü artan sağlık çalışanlarından 102’si vefat etmiştir. AHEF olarak pandeminin başından bu yana sağlık çalışanlarına rutin test ve esnek çalışma modeli önerdik ve önermeye devam ediyoruz. Bu virüse topluma oranla 10 kat fazla yakalanma riski taşıyan sağlık çalışanlarının eşleri, çocukları, anneleri ve babaları da rahatsızlanıyor, vefat ediyor. Sağlık Bakanlığı Covid pozitif çıkan sağlık çalışanını virüs yükünü düşünmeden 10 gün sürenin sonunda test yapmadan işe başlatıyor” dedi.

Dr. Eryazğan sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda sürekli temas altında olan sağlık çalışanlarının 10 gün sonra bulaştırıcılığı atlattığına dair kesin net bir bilimsel yayın yok. Bu nedenle test yapmadan işe tekrar başlatma, toplumdan daha çok virüsle temas halinde olan sağlık çalışanı için yanlıştır. Ayrıca esnek çalışma modeli getirilip her yerde uygulanmadan sağlık çalışanlarının virüs yükü önlenemez. Sağlık Bakanımızın önerdiği esnek çalışma modeli maalesef neredeyse hiçbir ilde uygulanmamaktadır. İl bazında esnek çalışma uygulayabilecek Aile Sağlığı Merkezlerinin esnek çalışmalarına onay verilmesi 1. basamak hizmetlerinin devamlılığı açısından önemlidir. Yoksa illerde personellerinin temaslı veya pcr + çıkması sonucu kapanan Aile Sağlığı merkezleri haberlerini basında ve haberlerde görmeye başlayacağız.”

Özelikle de 9 aydır bir türlü düzenli şekilde dağıtılamayan kişisel koruyucu ekipmanlara değinen Dr. Eryazğan, bunun virüs yükünde büyük etkisi bulunduğuna dikkat çekti. “Bu yaklaşımla hasta sağlık çalışanı sayısı artacak ve vefat sayıları çok fazla artacaktır. AHEF olarak insani çalışma şartlarını her platformda vurguladığımız bu dönemde yetkililerin sağlık çalışanlarını bile bile ölüme yollamalarını kabul etmeyeceğiz. İşveren olan Sağlık Bakanlığı’nın koruyucu ekipman, düzenli test, esnek çalışma, kontrol testi gibi önlemleri alıp hukuki yükümlüklerini yerine getirmesini talep ediyoruz.”