Ana Sayfa Hukuk&Etik Aile mahkemeye gitti

Aile mahkemeye gitti

Bebeklerine yanlışlıkla Covid aşısı vurulduğunu öne süren aile suç duyurusunda bulundu

BBC: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, katıldığı bir televizyon yayınında birkaç bebeklere yanlışlıkla Covid aşısı yapıldığını, aşının bebeklere hiçbir yan etkisi olmadığını söyledi.

Kurugöl daha sonra tepkiye neden olan açıklamalarının yanlış anlaşıldığını söylerken Sağlık Bakanlığı soruşturma başlatıldığını açıkladı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu da iddia için “gerçek olamaz” açıklaması yaptı.

İzmir’de bir bebeğin ailesinin söz konusu iddia üzerine suç duyurusunda bulunduğu bildirildi.

Ailenin avukatı Dilek Güzel, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir’de yaşayan ailenin, bebeklerini yenidoğan aşı takvimine göre 30’uncu günde yapılması gereken Hepatit-B aşısı için 1 Temmuz’da Aile Hekimliği birimine götürdüğünü belirtti.

Aşıdan iki saat sonra ailenin evine gelinerek “bebeğe Hepatit B aşısı yerine yanlışlıkla BioNTech Cov-19 aşısı uygulandığı, çocuğun acil olarak hastaneye götürülmesi” gerektiğinin söylendiğini aktaran Güzel, bebeğin daha sonra Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk Acil Servisine götürüldüğünü aktardı.

Bebeğin hastanede bir hafta süreyle takip edildiğini vurgulayan Güzel şu ifadeleri kullandı:

“Bebeğin düzenli olarak kan sayımı, kontrolleri yapılmakta olup bu kontrollerin ne kadar süreceği, aşıdan kaynaklı kalıcı bir sorun yaşanıp yaşanmayacağının belli olmadığı müvekkillerime söylenmektedir. Tıbbi müdahalenin hukuka ve meslek kurallarına aykırı olarak, gerekli özen gösterilmeksizin yapılmasında kusur ve ihmali bulunanlar hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak cezalandırılmalarını talep ettik. Bebeğe bu işlemi yapanlarla ilgili yasal süreç başlattık.”

AHEF KAMUOYU AÇIKLAMASI

Değerli basın mensupları , sevgili halkımız ,

” bebeklere yanlışlıkla covid aşısı yapıldı ” iddiası ve hocamız tarafından yapılan açıklamayı AHEF olarak kabul etmiyoruz.
1-Aşılar 10 yıldır barkod ile takip edilir ve Sağlık Bakanlığı  deposundan çıkışı ile kişiye uygulandığı ana kadar bütün transfer süreci barkod kontrolündedir.
 Barkod sayısı aşı sayısı arasında uyumsuzluk olduğu an gerekli incelemeler yapılır ve ilgililer hakkında  soruşturma açılır.
 Şimdiye kadar yürütülen böyle bir soruşturma tespit edilmemiştir.
 2 -Covid -19 aşıları uygulama öncesi ayrı barkod, aşıla denilen ayrı ve özel  bir programa tabidir.
 Yaş grubu açılmadan barkod okunmaz ve aşı sayısı barkod sayısı her gün karşılaştırılır.
  3 – Aile sağlığı merkezlerinde 15 yıldır aşı yapılıyor. Her aşı ayrı kutu ve renktedir .
15 yıllık tecrübe ile biz aile hekimligi çalışanları , Sağlık bakanlığında aşı ile eğitim veren sağlık profesyonelleriyiz.
Böyle bir hata asla yapılmaz.
Bu talihsiz açıklamayı kabul etmiyoruz ve  bu konuda ilgili mercilere başvurumuzu yaptığımızı belirtmek istiyoruz.
Halkımızda aşı tereddüdü oluşturacak, güven duygusunu zedeleyecek  şekilde açıklamaların bir daha tekrarlanmamasını diliyoruz.
Ailelerimiz, bebeklerini,  çocuklarını yine en güvendikleri sağlık çalışanlarına , aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına hiçbir kuşku, tereddüt olmaksızın emanet edebilir , aşılarını güvenle yaptırabilirler.
Saygılarımızla.