Mersinli aile yeni doğan çocuklarından topuk kanı vermek istemedi. Mahkeme sağlık tedbiri kararı aldı. Aile Anayasa Mahkemesi’ne gitti. Mahkeme kararı yeniden gözden geçirerek rıza alınmadığı için tedbirleri kaldırdı
Mersin’de 1 Kasım 2013’te doğan bir çocuktan topuk kanı alınması için sağlık tedbiri uygulanmasına karar veren mahkeme, bu kararı “rıza şartı” gerekçesiyle kaldırdı. Önce topuk kanının zorla alınmasına hükmeden mahkeme, ailenin Anayasa Mahkemesi’ne başvurması ve eve gelen görevlilere direnerek topuk kanı vermek istememesi üzerine konuyu yeniden değerlendirdi. Mahkeme, rıza şartı olmadığından topuk kanının tedbir kararıyla alınamayacağına hükmetti.
Bireysel başvuru sürecinde mahkeme, kararın uygulanması için aileyi davet etti. Ailenin gelmemesi üzerine kolluk kuvvetleri ve sağlık personeli ile beraber başvurucunun yaşadığı eve gidildi. Ancak aile, mahkeme kararının uygulanmasına engel oldu.
Mersin Valiliği Halk Sağlık Müdürlüğü, tutulan tutanakları ve mahkeme kararını Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne gönderildiğini Mersin 1. Çocuk Mahkemesi’ne bildirdi. Mahkeme, bunun üzerine dosyayı tekrar ele alarak, tıbbi müdahaleler açısından aydınlatma ve rıza şartının arandığını belirterek, bu kapsamda başvurucu hakkında topuk kanı alınması için verilen sağlık tedbiri kararının kaldırılmasına karar verdi.
Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü de başvurunun sürdürülmesini haklı kılan bir neden kalmadığından başvuruyu düşürdü.