Yapılan yeni bir çalışmada hava kirliliğinin akciğer kanserinin başlıca nedenlerinden biri olduğu kanıtlandı. Çalışmada, kirliliği azaltmak ve halk sağlığını korumak için acilen harekete geçilmesi gerektiği kaydedildi.
Küçük parçacıklar üç yıl içinde akciğer kanserini artırıyor
İngiltere’deki Francis Crick Enstitüsü’nde kapsamlı olarak yapılan yeni bir çalışmada havadaki yüksek konsantrasyonlarda küçük parçacıklara maruz kalmanın sadece üç yıl içinde akciğer kanseri gelişme riskini artırabileceğini gösterdi. Araştırmada ayrıca hastalığın ilerlemesi hakkında da yeni bilgiler elde edildi.
Akciğer kanseri olan yaklaşık 33.000 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada, yüksek düzeyde kritik derecede küçük kirleticilerin, öncelikle sigara içmeyenleri veya az sigara içenleri etkileyen epidermal büyüme faktörü reseptörü (EGFR) kaynaklı akciğer kanseri gelişme riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu bulundu.
Hava kirliliği akciğerlerdeki hücreleri uyarıyor
Araştırmacısı Charles Swanton, “Kansere neden olan mutasyonlara sahip hücreler yaşlandıkça doğal olarak birikiyor, ancak normalde etkin değiller. Hava kirliliğinin akciğerlerdeki bu hücreleri uyandırdığını, büyümelerini ve potansiyel olarak tümör oluşturmalarını teşvik ettiğini gösterdik.
Lung adenocarcinoma promotion by air pollutants
Araştırmacılara göre bu sonuçlar, hava kirliliğinin akciğer kanserinin başlıca nedenlerinden biri olduğunu yineliyor ve kirliliği azaltmak ve halk sağlığını korumak için harekete geçilmesi gerektiğini vurguluyor.