Akciğer Kanseri ve İnsanlık savaş halinde!
Ancak kayıp çok fazla. Sadece 2020 yılında dünya genelinde 1 milyon 746 binden fazla kişi bu sebeple öldü.
Nasıl yeneceğiz ? Akciğer kanseri tedavisinde hastalığın evresi ve kanserin türü önemli bir etkendir. Ele alınan bu bilgilere dayanarak farklı tedavi kombinasyonları ya da kişiye özel bir tedavi haritası izlenmelidir.
Düşünün ki yukarıdaki rakam Vietnam savaşındaki tahmini en yüksek kayıp sayısından daha fazla. Bu sebeple bu hastalığa karşı verilen mücadelenin bir savaş olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Dünya üzerinde en sık görülen kanser türleri arasında yer alan akciğer kanseri, çoğunlukla sigaranın neden olduğu ölümcül bir hastalıktır. Erken evrelerde teşhis edildiğinde tedavi edilebilen akciğer kanserinin en büyük nedeni sigara içmek gibi görünse de hiç sigara içmemiş kişilerde de akciğer kanseri görülebilir. Yaygın olarak görülen küçük hücreli ve büyük hücreli türlerinde takip edilen tedavi yöntemleri ise farklılık gösterebilir. Avrasya Hastanesi’nden Onkolog Doç. Dr. Fatma Şen akciğer kanserine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Akciğer kanseri nedir?
Kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolden çıkmasıyla ortaya çıkar. Akciğerlerde başlayan kanser lenf düğümlerine veya beyin gibi vücuttaki farklı organlara yayılabilir. Farklı organlardan gelen kanser de akciğerde yayılma gösterebilir. Kanser hücrelerinin bir organdan diğerine yayıldığı durum metastaz olarak adlandırılır. Akciğer kanseri; küçük hücreli ve küçük hücreli olmayan olmak üzere iki türde bulunur. Bu iki farklı akciğer kanser türü, farklı şekillerde büyüdüğü için tedavi yöntemleri farklılık gösterir. Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, küçük hücreli akciğer kanserine oranla daha yaygın olarak görülür.
Vücudunuzun gönderdiği sinyalleri dikkate alın, erken teşhis hayat kurtarır
Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri ve küçük hücreli akciğer kanseri semptomları temelde aynıdır. Belirtiler hastalık ileri aşamalara gelmeden önemli şikayetlere yol açmayabilir. Zaten kanseri bu kadar tehlikeli yapan en önemli faktör belirti vermeden ilerleyebilmesidir. Yaygın olan ve kanser teşhisi için önemli belirtiler arasında;
- Kalıcı veya kötüleşen öksürük,
- Balgam veya kanla öksürmek,
- Derin nefes aldığınızda, güldüğünüzde veya öksürdüğünüzde kötüleşen göğüs ağrısı,
- Ses kısıklığı,
- Nefes darlığı,
- Hırıltılı solunum,
- Zayıflık ve yorgunluk,
- İştahsızlık ve kilo kaybı.
Yukarıda belirtilen durumlardan rahatsızlık duyuyorsanız uzman bir doktora başvurmanız olası bir durumun önüne geçebilmeniz adına faydalı olacaktır.
Hastalıkta ana faktör sigara
Akciğer kanserinde sigara ve benzeri tütün mamulleri büyük bir risk faktörü oluşturuyor. Tütün ürünleri, içerisinde binlerce toksik madde bulundurur. Hastalığın en büyük risk faktörü sigara olsa da hiç sigara içmeyen vakalara da rastlanmaktadır. Ancak, sigara içenlerin, sigara içmeyenlere oranla yakalanma oranları daha yüksektir. Ne kadar uzun süre sigara içerseniz, akciğer kanserine yakalanma riskiniz o kadar artar. Sigara içilen ortamlarda ikinci el duman soluyarak da risk oranınızı artırabilirsiniz. Sigara ve tütün kullanımı dışında; genetik olarak geçiş, asbest, radon gazı ve hava kirliliği de akciğer kanserinin nedenleri arasındadır.
Akciğer kanserinin evreleri nelerdir?
Evreler, kanserin ne kadar yayıldığını ve tedavide nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini belirler. Erken teşhis, tedavide başarı oranını yükseltir. Fakat akciğer kanseri erken aşamalarda belirgin semptomlara neden olmadığından, tanı genellikle yayıldıktan sonra konulur. Bu noktada, belirtilen semptomlarla karşılaştığınızda yardım almak doğru olacaktır.
Küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin dört ana aşaması vardır;
- 1.Evre: Kanser akciğerde bulunur, ancak akciğerin dışına yayılmamıştır.
- 2.Evre: Kanser, akciğerde ve yakındaki lenf düğümlerinde bulunur.
- 3.Evre: Kanser akciğerde ve göğsün ortasındaki lenf düğümlerindedir.
- 4.Evre: Kanser her iki akciğere, akciğerlerin etrafına veya uzak organlara yayılmıştır.
Küçük hücreli akciğer kanserinin iki ana aşaması vardır. Kanser yalnızca bir akciğerde veya göğsün aynı tarafındaki lenf düğümlerinde bulunur.
Tedavi yöntemlerinde hastalığın evresi belirleyici oluyor
Küçük hücreli olmayan akciğer kanserinde tedavinin seçimi hastalığın yaygınlığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Cerrahi müdahale en yaygın yöntemidir. Hastalığı yavaşlatmak ve bulguları kontrol etmek için radyoterapi ve kemoterapi kullanılmaktadır.
Küçük hücreli akciğer kanserinde tanı konulduğunda kanser vücudun diğer bölümlerine de yayılmış durumdadır. Bu nedenle cerrahi müdahale bu noktada çok az uygulanır. Doktorlar vücuda yayılmış kanser hücrelerine ulaşmak için genellikle kemoterapi uygulamasını tercih ederler.