Sebzeler, kabuklu yemişler, kepekli tahıllar, deniz ürünleri, meyve, sebze ve zeytinyağı açısından zengin bir diyet, daha yüksek genetik riske sahip kişilerde bile bunama gelişme olasılığını yaklaşık dörtte bir oranında azalttığı kanıtlandı.
İnğiltere Newcastle Üniversitesi beslenme ve yaşlanma uzmanları tarafından yapılan araştırmada, 60.000’den fazla yaşlının beslenme bilğileri toplandı. Toplanan ve analiz edilen verilerde, Akdeniz diyeti yapan bir kişinin bunama gelişmesinin olasılığının, daha yüksek genetik riske sahip olan kişilere arasında bile yaklaşık dörtte bir oranında azalttığını ortaya koydu.
Çalışma 9 yıl sürdü
Dokuz yıl süren çalışmada, Akdeniz diyetine en az benzeyen insanlar arasında her 1000 kişiden yaklaşık 17’sinde, Akdeniz diyetine en çok benzeyen insanlar arasında, “her 1000 kişiden yalnızca 12’si bunama görüldü. Çalışmaya katılan kişilerin tipik olarak daha az kırmızı veya işlenmiş et, tatlılar ve hamur işleri yediklerini ve şekerle tatlandırılmış içecekleri daha az içtiklerini söyledi.
Yeni çalışmaya eklenen bir boyut da, daha önceki araştırmalarda tasarlanan bir Alzheimer risk skoru biçimindeki genetik bilginin dahil edilmesi oldu. Risk puanı, bunamanın en yaygın biçimi olan Alzheimer hastalığıyla ilişkilendirilen yaklaşık 250.000 bireysel genetik varyant kullanılarak oluşturuldu.
Yapılan çalışmada 60’lı yaşlarında olan 60.298 katılımcıya odaklanıldı. Ortalama dokuz yıllık takipte 882 kişide bunama geliştiği görüldü. Araştırmacılar verilerin incelenmesinde, Akdeniz diyetini en çok yansıtan gıda tüketimine sahip kişilerin, çalışmanın kapsadığı yıllarda bunama geliştirme olasılığının %23 daha az olduğunu buldular. Araştırmada, diyetin genleri nedeniyle daha yüksek risk altında olan kişilerde bile bunama riskini etkileyebileceğine dair artan kanıtlara katkıda bulunduğunu kaydedildi
Demans riskini azaltmanın önemli yolları
-Yeterli uyku almak.
-Kan basıncını kontrol etmek.
-Sağlıklı kolesterol ve kan şekeri seviyelerine sahip olmak.
Akdeniz diyetiyle beslenmek için haftalık tüketim şunları içermelidir:
-Ana yemeklik yağ olarak zeytinyağı
-Günde 2 veya daha fazla porsiyon sebze
-Günde 3 veya daha fazla porsiyon meyve
-Günde 1 porsiyondan az kırmızı/işlenmiş et.
-Günde 1 porsiyondan az tereyağı, margarin veya krema.
-Günde 1’den az şekerli tatlandırılmış içecek.
-Haftada 3 veya daha fazla porsiyon fasulye, mercimek veya yer fıstığı gibi baklagiller. -Haftada 3 veya daha fazla porsiyon balık.
-Haftada 2 porsiyondan az tatlı veya hamur işi.
-Haftada 3 veya daha fazla porsiyon kuruyemiş.
– Diyette kırmızı etten daha fazla beyaz et.
-Haftada 2 veya daha fazla porsiyon domates bazlı sos.
Araştırmacılar bunların hepsinin, herkesin beynini sağlıklı tutmak ve demans gelişme riskini azaltmak için alabileceği önlemler olduğunu kaydettiler.