Ağrı kesicilerin bilinçsiz kullanımı, sağlığı etkileyen önemli bir sorunlarından biridir. Hekim tavsiyesi ve reçetesi olmadan ağrı kesici ilaç alınması, hastalıkların fark edilememesine veya geç teşhis edilmesine neden olabildiği gibi; pek çok hastalığa da davetiye çıkartmaktadır.
Ağrı önemli bir hastalık belirtisi olabilir
Uluslararası Ağrı Araştırmaları Derneği tarafından ağrı; “Vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan, organik bir nedene bağlı olan veya olmayan, insanın geçmişteki tüm deneyimlerini kapsayan, hoş olmayan özel bir duyu“ olarak tanımlanmaktadır.
Ağrı, vücutta meydana gelen ve normal olmayan bir durumun göstergesidir.. Dolayısıyla ağrı, bir uyarı sistemi olarak görev yapar. Ağrı hastalık belirtisi olabileceğinden hastanın hekime gitmesini sağlayan önemli bir uyarandır.
Bu durumda ilk yapılması gereken, özellikle süreklilik gösteren ağrılarda, bir hekime başvurularak ağrının nedeninin araştırılması olmalıdır. Hekim gerekli görürse, ağrının kontrolü için kişinin klinik durumuna uygun olarak ilgili tedaviyi uygular.
Ağrı kesiciler hekim kontrolünde kullanılmalıdır
Hekimin kontrolü dışında bilinçsizce kullanılan ağrı kesiciler, ağrıyı baskılayarak veya gizleyerek hastalık tanısının konulamamasına veya atlanmasına neden olabilir. Bu nedenle hastanın, ağrı kesici kullanmadan önce mutlaka hekimine başvurması, ilacını hekimin reçetesiyle ve eczacısının tarif ettiği şekilde kullanması önemlidir.
Bilinçsizce kullanılan ağrı kesiciler hastaya zarar verebilir
Hekimin hastası için reçete edeceği ağrı kesici türü ve dozu, kişinin ve hastalığının durumuna, kişinin sahip olduğu hastalıklarına ve kullandığı diğer ilaçlara göre değişmektedir. Bilinçsizce kullanılan ağrı kesicilerin kişiye verebileceği zararlar şöyle sıralanabilir;
-Ağrı kesicilerin kullanımında en sık görülen yan etkiler, sindirim kanalı problemleridir. Bazı ağrı kesici ilaçlar, sindirim sisteminde kanama, ülser gelişimi, mide veya bağırsak delinmesi gibi ciddi problemlere yol açabilir.
-Bilinçsizce kullanılan ağrı kesiciler kalp damar sisteminde ölümcül olabilecek pıhtılara, kalp krizi ve inme riskinde artışa yol açabilir.
-Ağrı kesicilerin bilinçsiz kullanımı, böbrekler ve karaciğer başta olmak üzere; bir çok organda hasara neden olarak hayati risk oluşturabilir.
Ağrı kesici kullanımına daha fazla dikkat etmesi gerekenler kimler?
-Özellikle astım hastalarında bazı ağrı kesiciler hastalığı olumsuz şekilde etkileyebilir ve hastanın astım atağı geçirmesine neden olabilir. Bu hastalar, hekimine danışmadan ağrı kesici kullanmamalıdır.
-Tedavi ile kontrol altında tutulan kan basıncı (tansiyon), ağrı kesicilerin kullanımı ile yükselebilmektedir. Tansiyon hastaları, ağrı kesici kullanırken bu hususu unutmamalıdır.
-Çocuk hastalarda, gebelikte ve emzirme dönemleri başta olmak üzere ağrı kesici kullanımı mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır.
-Kullanılan diğer ilaçlar veya bitkisel ürünler, ağrı kesici ilaçlarla etkileşebilir ve kişide istenmeyen etkilere sebep olabilir. Ağrı kesici alınmadan önce, kullanılan diğer ilaçlar ve bitkisel ürünler hakkında hekime mutlaka bilgi verilmelidir.
Hekimin tavsiyesi ve reçetesi olmadan ağrı kesici ilaç kullanılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki; birine iyi gelen ağrı kesici, başkasına iyi gelmeyebilir. Bu nedenle, bir başkasına ilaç önerisinde bulunulmamalıdır.
Ağrı kesici kullanımı sırasında beklenmedik bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka hekime veya eczacıya danışılmalıdır. İlaç yan etkilerinin Kurumumuza bildirilmesi ise, daha önce bilinmeyen yan etkilerin saptanması ve gerekli önlemlerin alınması için önemlidir. Bildirimler, İTS Mobil uygulaması üzerinden TÜFAM’a (Türkiye Farmakovijilans Merkezi) kolaylıkla yapılabilmektedir.