Nörovirüsler çok bulaşıcıdır, erken tespit edilmezse hızla bulaşarak binlerce insanı etkileyebilir. Özellikle yolcu gemilerinde ishal(diyare) salgınları erken tespit edilemezse, hızla diğer insanlara bulaşarak yolculuğunuzu kabusa çevirir. İşte buradan yola çıkan bilim insanları akıllı telefonlarla çalışabilen nörovirüs erken tespit sistemi oluşturdu.
Oğuz Sezgin/Gerçek Bilim
Aslında suda veya yiyecek numunelerinde nörovirüsleri polimeraz zincir reaksiyonuyla tespit etmek mümkün fakat bunun için eğitimli laboratuvar personeli gerekiyor ve birkaç saat zaman gerekiyor. Arizona Üniversitesi’nden Dr. Jeong-Yeol Yoon liderliğindeki araştırma ekibi daha hızlı ve daha taşınabilir bir sistem üretti.
Yeni sistemde mikro akışkan kanalları olan bir kağıt çip var. Akıllı telefona ucuz mikroskop lensleri ve LED ışık kaynağı takılarak özel bir uygulama kullanılıyor. Kullanıcılar çipin bir ucuna bir damla su damlatıyor. Çipte küçük floresan polistiren bilyalar mevcut oluyor. Her bilyaya nörovirüs antibadisi ilave edilmiş. Kapiler hareketi sayesinde su ve bilya solüsyonu çipin merkezine doğru akıyor ve birbirine karışıyor. Eğer herhangi bir nörovirüs parçacığı varsa, bilyalar bunlara bağlanıyor. Normalde görünmeyen parçacık ve antibadiler birleşerek akıllı telefon mikroskopuyla görülebilecek daha büyük floresan kümeler oluşturuyor. Bu sayede uygulama ile sayılarak sudaki konsantrasyonu bulunuyor. “Bu cihazı kullanmak için bilim insanı ya da mühendis olmanıza gerek yok. Analiz otomatik olarak akıllı telefonla yapıldığından, size sadece çipe su numunesi koymak kalıyor,” diyor Dr. Jeong-Yeol Yoon
Kaynaklar: University of Arizona, American Chemical Society EurekAlert