UCLA Sağlık araştırmacısı, akran zorbalığına maruz kalan ve başkalarına karşı güvensizlik geliştiren gençlerin, 17 yaşına geldiğinde klinik açıdan önemli zihinsel sağlık sorunları yaşama olasılığının 3,5 kat daha fazla olduğu kaydedildi.
Bullying fosters interpersonal distrust and degrades adolescent mental health as predicted by Social Safety Theory
UCLA Health ve Glasgow Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü yeni bir araştırma, çocuklukta maruz kaldıkları akran zorbalığın bir sonucu olarak diğer insanlara karşı güçlü bir güvensizlik geliştiren gençlerin, yetişkinliğe girdiklerinde önemli zihinsel sağlık sorunları yaşama olasılıklarının diğer gençlerle karşılaştırıldığında önemli ölçüde daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.
Zorbalık ve Ruh Sağlığı Arasındaki İlk Araştırma
Akran zorbalığı, kişilerarası güvensizlik ve ardından kaygı, depresyon, hiperaktivite gibi zihinsel sağlık sorunlarının gelişimi arasındaki bağlantıyı inceleyen ilk çalışma olduğu belirtildi.
Milenyum Kohort Araştırması kapsamında Birleşik Krallık’ta yaklaşık yirmi yıldır incelenen 10 bin çocuktan elde edilen veriler kullanıldı. Bu verilerden hareketle araştırmacılar, 11 yaşında zorbalığa maruz kalan ve 14 yaşına gelindiğinde kişilerarası güvensizlik geliştiren ergenlerin, daha az güvensizlik geliştirenlere kıyasla 17 yaşında klinik açıdan anlamlı zihinsel sağlık sorunları yaşama olasılığının yaklaşık 3,5 kat daha fazla olduğunu buldu.
UCLA Sağlık Stres Değerlendirme ve Araştırma Laboratuvarı’nı yöneten, Dr. George Slavich’e göre bulgular, okulların ve diğer kurumların zorbalığın zihinsel sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı koymak için yeni kanıta dayalı müdahaleler geliştirmesine yardımcı olabilir. Dr. Slavich, “Şu anda gençlerin ruh sağlığından daha önemli çok az halk sağlığı konusu var. Gençlerin tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olmak için, kötü sağlıkla ilgili risk faktörlerini tanımlayan ve bu bilgiyi yaşam boyu sağlığı ve dayanıklılığı iyileştirebilecek önleme programlarına dönüştüren araştırmalara yatırım yapmamız gerekiyor.”
Bulgular, gençlerin ruh sağlığına ilişkin halk sağlığı endişelerinin arttığı bir dönemde geldi.
Bu yeni çalışmada araştırmacılar, bu endişe verici eğilimleri, zorbalık gibi sosyal tehditlerin kısmen diğer insanlara güvenilemeyeceği veya dünyanın bir dünya olduğu inancını aşılayarak ruh sağlığını etkilediğini varsayan Sosyal Güvenlik Teorisi perspektifinden incelediler.
Araştırmacılar, kişilerarası güvensizliğin yanı sıra diyet, uyku veya fiziksel aktivitenin de akran zorbalığını sonraki zihinsel sağlık sorunlarıyla ilişkilendirip ilişkilendirmediğini inceledi. Ancak zorbalığı 17 yaşında zihinsel sağlık sorunları yaşama riskinin daha yüksek olmasıyla ilişkilendiren yalnızca kişilerarası güvensizlik bulundu.
Araştırmacılar “Bu veriler, sınıf ve okul düzeyinde kişilerarası güven duygusunu geliştirmeye yardımcı olan okul temelli programlara gerçekten ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Özellikle lise ve üniversiteye geçişe odaklanan ve okulu yakın, uzun süreli ilişkiler geliştirme fırsatı olarak çerçeveleyen kanıta dayalı programlar geliştirmek olabilir.”