Klinik bir deney, akupunkturun siyatik hastalarında ağrıyı hafiflettiğini ve günlük işlevlerini, çok benzer görünen ve hissedilen sahte bir akupunktur tedavisinden daha iyi iyileştirdiğini öne sürüyor.
Araştırmacılar, vücudun alt yarısında ağrı, güçsüzlük, karıncalanma veya uyuşukluğa neden olan bir rahatsızlık olan siyatik hastası 220 kişi ile çalıştı. Bu hisler, vücuttaki en büyük sinir olan siyatik sinire uygulanan baskı veya hasar nedeniyle oluşur; bu durumda, hastaların hepsinde siyatiklerini tetikleyen fıtıklaşmış diskler vardı.
Deneme Çin’deki altı hastanede gerçekleştirildi. Farklı omurga veya nörolojik hastalıklar gibi başka rahatsızlıkları olan kişilerin kaydolmasına izin verilmedi. Çalışmaya dahil edilmek için, tüm katılımcıların orta ila şiddetli siyatik ağrısı olması, rahatsızlık üzerinde terapötik etkisi olan herhangi bir ilaç kullanmaması ve son bir yıl içinde siyatik için akupunktur yaptırmamış olması gerekiyordu.
Seçilen katılımcılar iki eşit gruba ayrıldı. İlki, dört hafta boyunca siyatik için 10 standart akupunktur tedavisi seansı aldı. İkincisi, uygulayıcıların iğneleri terapötik etkisi olmadığı düşünülen “akupunktur olmayan noktalara” yerleştirdiği “sahte” bir tedavi aldı.
Araştırmacılar, katılımcıların bacak ve sırt ağrısına ilişkin öznel deneyimlerini tedavi başlamadan önce ve ardından deneme boyunca birkaç kez (ikinci, dördüncü, sekizinci, 26. ve 52. haftalarda) değerlendirdi. Ayrıca katılımcıların günlük işlevlerini kontrol etmek için Oswestry Engellilik Endeksi adı verilen bir anket kullandılar. Ankette, ne kadar iyi uyuyabildikleri, nesneleri kaldırabildikleri ve kişisel bakım görevlerini tamamlayabildikleri yer aldı.
Gruplar arasındaki farklar ikinci haftada belirginleşti. Her iki grup da ağrı seviyelerinde azalma ve günlük işlevlerinde iyileşmeler gördü, ancak gerçek akupunktur grubu her kontrolde daha iyi durumdaydı.
Çalışmada, akupunkturun fıtıklaşmış disklerden kaynaklanan kronik siyatik hastalığı olan kişiler için bir tedavi seçeneği olarak düşünülmesi gerektiğini gösteriyor.
Her iki grupta da tıbbi tedavi gerektiren ciddi yan etkiler yoktu, ancak akupunktur grubu sahte gruptan daha fazla küçük yan etki yaşadı.
Ekip akupunkturun siyatik için potansiyel olarak etkili, kanıta dayalı bir tedavi olabileceğini öne sürüyor.