Düşük doz alkol kullanımının genel popülasyonda tüm nedenlere bağlı ölümlere karşı koruduğu önermesi tartışmalı olmaya devam ediyor. 1 Gözlemsel araştırmalar, “orta derecede içiciler” olarak sınıflandırılan kişilerin, içki içmeyenler olarak sınıflandırılanlara göre daha uzun yaşam beklentisine sahip olduklarını ve kalp hastalığından ölme olasılıklarının daha düşük olduğunu gösterme eğilimindedir. 2
ABD Tabipler Birliği’nin yayın organı “JAMA Network” dergisinde çıkan bir bilimsel araştırma, yaygın kanının aksine ölçülü alkol tüketimin sağlığa bir yararı olmadığını ortaya koydu.
Association Between Daily Alcohol Intake and Risk of All-Cause MortalityA Systematic Review and Meta-analyses
Son araştırmada tüm nedenlere bağlı ölüm riskinde cinsiyet farklılıkları buldu. Kadınlarda erkeklerde gözlemlenmeyen orta düzey tüketim riskinde önemli bir artış da dahil olmak üzere, günde 25 gram veya daha fazla içildiğinde, kadınlarda erkeklerden daha fazla tüm nedenlere bağlı ölüm riski gözlendi. Bununla birlikte, günde 25 g’a kadar ortalama tüketim için ölüm riski her iki cinsiyet için de çok benzerdi.
Ölçülü alkolün sağlığa yararlı olacağı ne zaman ortaya atıldı?
Ölçülü alkol tüketiminin faydalı olabileceği fikri, ilk kez 1924’te Raymond Pearl adlı Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacısı tarafından gündeme getirilmişti.
İleriki yıllarda da özellikle içinde yaban mersini ve kızılcıkta da bulunan resveratrol adlı koruyucu bir antioksidanın yüksek konsantrasyonu bulunduğu gerekçesiyle kırmızı şarabın ölçülü bir şekilde tüketiminin sağlığa faydalı olduğunu savunan makaleler yazılmıştı.
Ancak, az alkol tüketiminin faydalı olacağı tezini işleyen ve alkol endüstrisinin araştırmaları ile finanse edilen araştırmalar, daha sonra yeni incelemelerin kırmızı şarap dahil olmak üzere ılımlı alkol tüketiminin bile meme kanserine katkıda bulunabileceğini, yüksek tansiyonu ve ciddi bir kalp aritmini tetiklemesini keşfetmesi üzerine eleştirilerin hedefi oldu.